fbpx

3. Dani Nikole Tesle

Objavljeno 09.07.2016 - Zanimljivosti

3. Dani Nikole Tesle

Počinju 3. Dani Nikole Tesle u Zagrebu povodom njegovog rođendana i Nacionalnog dana Nikole Tesle koji se obilježava 10. srpnja.

Trodnevnom manifestacijom od 9. do 11. srpnja obilježiti će se 160 godina rođenja Nikole Tesle. Udruga Nikola Tesla – genij za budućnost sedmu godinu zaredom organizira trodnevnu manifestaciju Tesla & friends 2016. kojom će obilježiti treći Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija i 160. obljetnicu Teslina rođenja. Ovogodišnja manifestacija održat će se pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Grada Zagreba, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Turističke zajednice Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb.

Prvog dana proslave održat će se konferencija ‘Tesla u Zagrebu’ na temu 160 godina od rođenja Nikole Tesle. A drugu dana će se uz poglanja vijenaca na Teslin gorb, dodjeliti Godišnje Nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost u Hotelu Esplanade u Zagrebu. Trećeg dana manifestacije, 11. srpnja, u podne, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla bit će održano predavanje o Nikoli Tesli uz demonstracije. Predavač je viši kustos Renato Filipin. Besplatne ulaznice za ovo predavanje mogu se podići na blagajni Muzeja do nedjelje 10. srpnja u 13 sati. Požurite jer broj ulaznica je ograničen. Sva događanja, osim svečane proslave i dodjele godišnje nagrade u Hotelu Esplanade, otvoreni su i besplatni za posjetitelje.

No prije toga bit će svečano predstavljen novi natpis na pročelju Tehničkog muzeja. Uz postojeći natpis Tehnički muzej dodat će se tako u svjetlećoj formi potpis Nikole Tesle, a kojim je i on svojedobno potpisivao svoje mnogobrojne patente. S obzirom na Teslin rad na uređajima za proizvodnju, prijenos i primjenu izmjeničnih struja, autor idejnog rješenja arhitekt Željko Kovačić, predložio je upravo tu svjetleću formu. Na svjetskoj izložbi u Chicagu Tesla je 1893. izložio neonske cijevi. U Tehničkom muzeju Nikola Tesla, u kabinetu Nikole Tesle demonstrira se rasvjeta pomoću visokofrekventne struje neonskim cijevima. Na ulazu u Kabinet stoji Teslin potpis u neonu, pa je i ovaj natpis na pročelju tako poveznica sa zaokruženom pričom o ovom velikanu koju Muzej prezentira publici.

Što će se događati povodom 160. rođendana Nikole Tesle u Tehničkom muzeju koji nosi njegovo ime u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost i Renato Filipin, kustos Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama