fbpx

„ACOUSTIC PROJECT“ OTVARA CIKLUS KOMORNIH KONCERATA U ZAJCU

Objavljeno 10.10.2020 - Zabava

„ACOUSTIC PROJECT“ OTVARA CIKLUS KOMORNIH KONCERATA U ZAJCU

Koncert renomiranog ansambla “Acoustic project” pod nazivom “Folklorna fuzija”, u nedjelju 11. listopada u 19 sati, otvara ovosezonski ciklus komornih koncerata u HNK Ivana pl. Zajca.

Deset vrsnih glazbenika okupljenih u ansamblu – jedinstvena su pojava na glazbenoj sceni. Ansambl je 2008. godine osnovao, zajedno s kolegama i prijateljima, skladatelj i kontrabasist Dubravko Palanović koji ga i vodi. Kroz godine djelovanja događale su se mnoge tranformacije kako u postavi glazbenika tako i sa samim glazbenim izričajima čiji široki glazbeni spektar od klasike, jazza, folklora, pa čak i rocka, daje jasan pečat prepoznatljivosti, kako u ideji tako i u izvedbi.

„Folkolorna fuzija“ projekt je stvaranja glazbenog programa inspiriranog bogatstvom folklornih tradicija koje još uvijek opstoje kao živuće tradicije na ovim prostorima. Vrijedi napomenuti da cilj nije jednostavno aranžirati narodne plesove i napjeve već stvoriti novu glazbenu materiju koja istovremeno ocrtava korijene kao i suvremeni glazbeni trenutak u kojem se nalazimo. Projekt je sastavljen od novih skladbi inspiriranih hrvatskim folklorom.
U izvođačkom smislu nositelj projekta je zagrebački ansambl „Acoustic Project“ koji je svojim dosadašnjim djelovanjem na području spajanja izvođačkih tradicija klasične glazbe s jazzom, tangom, rockom, orijentalnom glazbom itd., zauzeo vodeću poziciju na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Namjera je ansambla stvoriti koncertni program koji će biti atraktivan i zanimljiv kako za domaće tako i za inozemno glazbeno tržište čime će se omogućiti daljnje izvođenje projekta. Spoj folklornih izvođačkih tradicija sa specifičnim tehnikama klasičnih instrumenata razvijenim u suvremenoj klasičnoj glazbi, otvara nove i svježe mogućnosti koje garantiraju uspješan spoj inovativnosti i tradicije. Osim jedinstvenosti glazbene materije koja se stvara ovim procesom, ovakav program donosi sa sobom i dodanu vrijednost kulturnog proizvoda kao istinskog predstavnika identiteta jednog naroda i njegove kulture.
„Izdvajati i kvalificirati pojedinačne glazbenike bilo bi podosta nepravedno prema odličnom ansamblu u cjelini. Dovoljno je tek reći da je glavna uspomena koju će jedan prosječni koncertni posjetitelj ponijeti sa sobom: posvemašnji užitak u muziciranju svih glazbenika, a publika na to ne može ostati imuna“

Autor: Milena Jerneić

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama