Hrvatsko-mađarska suradnja donosi predstavu Sjećanja gradova baziranu na turbulentnoj riječkoj povijesti

Objavljeno 13.10.2020 - Kultura

Hrvatsko-mađarska suradnja donosi predstavu Sjećanja gradova baziranu na turbulentnoj riječkoj povijesti

U srijedu i četvrtak, 21. i 22. listopada u 20 sati u Exportdrvu, Riječani će moći pogledati premijeru predstave Sjećanja gradova / Memoria civitatis, nastalu u koprodukciji Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i StudiaK iz Budimpešte, a u režiji Edvina Liverića.

Predstava je najvećim dijelom bazirana na arhivskoj građi povezanoj uz društveno-politički fenomen s početka 20. stoljeća poznatog kao Veliki val. Kako je Rijeka u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća, pa do kraja Velikog rata, bila Mađarska luka, preko nje je u tom periodu emigrirao u SAD veliki broj Mađara, ali i ostalih narodnosti tadašnje Austro-Ugarske Monarhije. Kroz tu priču, koja je najvećim svojim dijelom sastavljena iz dokumenata pronađenim u arhivima, predstava govori o migracijama u prošlom stoljeću. Ali jednako tako, istovremeno ona govori i o onim aktualnim migracijama, čiji smo svjedoci i mi danas.

Predstava Sjećanja gradova prati dvije glavne linije: jedna su gradovi, a druga su njezini ljudi i njihove migracije. Obrađujući te tematske cjeline kroz povijesne artefakte, dramski materijal svoj fokus ipak stavlja na aktualno, današnje vrijeme.

Sjećanja gradova izvode na raznim jezicima: na mađarskom, hrvatskom, talijanskom, engleskom, njemačkom, a obiluju i dijalektima. Takav dramaturško-redateljski zahvat izabran je kako bi dočarao te gradove kao prave europske melting potove toga vremena, što su oni zaista i bili u datom periodu.

U 2019. godini predstava Sjećanja gradova proglašena je prema izboru kazališnih kritičara Mađarske jednom od 10 najboljih kazališnih produkcija 2019. u toj zemlji.

Predstava je dio programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Ulaznice po cijeni od 50 kn moguće je kupiti preko sustava mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije predstave na ulazu u Exportdrvo.

Autori: Kata Gyarmati i Edvin Liverić

Redatelj: Edvin Liverić

Dramaturginja: Kata Gyarmati

Kostimografkinja: Viktória Boros

Kompozitor: Josip Maršić

Izbor glazbe: Edvin Liverić

Oblikovateljica svjetla: Berta Ninett

Igraju: Katalin Homonnai,
 Júlia Nyakó,
 Melitta Pallagi,
Nina Sabo,
Nika Ivančić,
Deni Sanković,
 Gábor Nagypál,
 György Sipos i
 Dániel Lovas

Koprodukcija: Hrvatski kulturni dom na Sušaku i StudioK Szinhaz

Predstava je nastala u suradnji s Veleposlanstvom Mađarske u Hrvatskoj i Mađarskim Institutom u Zagrebu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u