Najviši stupanj upozorenja za zemlje zapadnog Balkana

Objavljeno 01.07.2020 - IzdvojenoVijesti

Najviši stupanj upozorenja za zemlje zapadnog Balkana

Austrija poput Hrvatske uvodi najviši stupanj upozorenja za putovanja u BiH, Srbiju, Kosovo, Albaniju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, priopćila je vlada u Beču.

Najviši stupanj upozorenja za ove zemlje stupa na snagu odmah, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg. Radi se o sigurnosnom stupnju 6 koji se inače izdaje samo za zemlje u kojima vladaju ratni sukobi.

Ministrica integracija Susanne Raab je, aludirajući na preko pola milijuna građana Austrije s korijenima u jednoj od navedenih zemalja, apelirala na građane da otkažu putovanja u zemlje porijekla.

Schallenberg je rekao kako su već zabilježeni slučajevi zaraza u Austriji, ali i Sloveniji i Hrvatskoj, koji se povezuju s osobama koje su se vratile iz neke od zemalja zapadnog Balkana.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer je najavio intenzivne kontrole u graničnom području. Za osobe koje dolaze iz neke od ovih zemalja povratak u Austriju će biti moguć samo uz dvotjednu samoizolaciju ili svježi negativni test na koronavirus.

Austrija se današnjom odlukom djelomice usprotivila jučerašnjoj preporuci Vijeća EU-a koje je ukinulo zabranu ulaska u EU za osobe koje dolaze iz Srbije i Crne Gore. U Austriji je, sa 100 novih slučajeva zaraze koronavirusom, zabilježen nagli porast zaraze.

Velik dio otpada na nekoliko žarišta u Gornjoj Austriji i Štajerskoj. U jednoj građevinskoj tvrtki koja zapošljava strane radnike, uglavnom iz Grčke, zabilježeno 10 novih slučajeva. U Austriji danas na snagu stupaju nova popuštanje mjera pa tako konobari više nisu obvezni nositi zaštitne maske.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u