Supružnici u životu i na sceni, Robert i Kristina Kolar o ulogama Zrinjskog i Eve

Objavljeno 16.10.2018 - Kultura

Supružnici u životu i na sceni, Robert i Kristina Kolar o ulogama Zrinjskog i Eve

Iako su i ranije dijelili scenu, riječki operni prvaci, supružnici Kristina i Robert Kolar, u srijedu će 17. listopada 2018. prvi put u karijeri biti supružnici i na sceni. Premijerna izvedba Zajčeve opere „Nikola Šubić Zrinjski“ pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa i u režiji Dore Ruždjak Podolski, u riječkom HNK Ivana pl. Zajca bit će prigoda kada će supružnici u životu, postati i supružnicima na opernoj pozornici: Robert Kolar u naslovnoj ulozi, ulozi Nikole Šubića Zrinjskog, a Kristina Kolar u ulozi njegove žene Eve.

Novo čitanje ove popularne opere, onako kako je vidi redateljica Dora Ruždjak Podolski koja u njoj osim herojske priče, naglašava onu intimnu i lirsku, oduševilo je Roberta i Kristinu Kolar.
Tako Robert ističe kako se prije svega morao osloboditi tradicionalne slike Zrinjskog, te je uz pomoć redateljice, pokušao stvoriti lik heroja „od krvi i mesa“, čovjeka kojeg krasi hrabrost, ali i razdiru dvojbe, a prije svega kao zaljubljenog supruga i brižnog oca svoje kćeri Jelene, koju tumači Anamarija Knego.
Kristina Kolar, koja je u uvoj ulozi nastupila i u nekim drugim inscenacijama, konačno je dobila prigodu da svoju Evu izvuče iz sjene heroja i njenu priču dovede pod puno svjetlo pozornice.

„ Redateljica je u svojoj režiji, ženskim likovima, likovima supruge Eve i kćeri Jelene, dala na važnosti te istaknula i zaokružila njihove priče. Iako preferiram tradicionalne inscenacije, Dora me u potpunosti uvjerila u svoju režiju. Ponešto je drugačije je od onoga što smo navikli gledati, ali jako lijepo i logično. Uživam u ovoj ulozi Eve ”, kazala je prvakinja riječkog HNK Kristina Kolar koja je posljednjih godina redovna gošća europskih i svjetskih opernih pozornica.

Iako ih skorašnji zajednički nastup raduje, u čemu će im, uz veliko scensko iskustvo i pjevački talent, u ulogama Zrinjskog i Eve zasigurno pomoći zajedničko obiteljsko i roditeljsko iskustvo, zajednički nastup ipak ima i još jednu „bračnu“ posebnost jer, kako kaže Kristina Kolar, „u takvim nastupima, često više strepimo za ono drugo, nego za sebe.“

Autor: Milena Jarneić

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u