fbpx

The best of opera uz divu Sumi Jo

Objavljeno 16.07.2016 - Kultura

The best of opera uz divu Sumi Jo

Vrhunac ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći zasigurno će biti koncert „The best of opera“ u srijedu, 20. srpnja 2016. kada će se na Ljetnoj pozornici u Opatiji pojaviti velika svjetska operna zvijezda, sopranistica Sumi Jo. Ona će uz proslavljenog talijanskog baritona Lucia Galla te orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka kojim će ravnati šef-dirigent Panonske filharmonije maestro Tibor Bogányi, izvesti najpoznatije operne arije Verdija, Mozarta, Puccinija, Masseneta, Bellinija i Donizettija.

Bit će to jedinstvena prigoda da hrvatska publika prvi put uživo čuje njen glas koji je osvojio svijet. Naime, zbog nevjerojatne muzikalnosti, preciznosti i topline glasa, Sumi Jo postala je najtraženija sopranistica generacije, a javnost i struka natječu se u hvalospjevima njenih nastupa u najvažnijim opernim kućama i koncertnim dvoranama diljem svijeta.

Rođena u Seoulu, u Koreji, studirala je u Italiji, a za vrijeme studija često je pjevala na koncertima u talijanskim gradovima. Diplomirala je s odličnim uspjehom na rimskom Santa Cecilia Konzervatoriju 1986. godine, a ove godine proslavlja 30 godina svojeg međunarodnog opernog debija.

Nakon što je otpjevala Gildu u Verdijevom „Rigolettu“ u Teatru Giuseppe Verdi u Trstu 1986. godine, samo godinu kasnije pojavila se na audiciji kod legendarnog Herberta von Karajana koji je čuvši je, iskreno zadivljen, njen glas nazvao nebeskim, „glasom odozgo“. Ne samo da je dobila ulogu u „Krabuljnom plesu“ uz Placida Dominga, već se između nje i velikog Karajana stvorio poseban odnos koji je potrajao sve do njegove smrti. Bila je jedna od rijetkih osoba koja je upoznala i njegovu toplu stranu i posljednja sopranistica koju je Karajan otkrio.

Nakon te suradnje, njena međunarodna karijera doživjela je strelovit uspon, vrata svih najvećih opernih kuća u svijetu bila su joj otvorena. Kao koloraturni sopran postala je istinska diva najvišeg ranga. Uslijedili su nastupi na najprestižnijim svjetskim opernim pozornicama kao što su La Scala u Milanu, Metropolitan Opera u New Yorku, Royal Opera House u Londonu, Wiener Staatsoper u Beču ili Théâtre National de l’Opéra u Parizu, surađujući s glasovitim dirigentima poput Georga Soltija, Zubina Mehte, Alfreda Krausa ili Lorina Maazela. Pjevala je vodeće uloge u brojnim operama, nabrojimo samo neke, „Lucia di Lamermoor“, „La Traviata“ „La Sonnambula“, „Der Rosenkavalier“, „Rigoletto“, „Il Turco in Italia“, „L’Enfant et les Sortilèges“, „Le Comte Ory“ i mnoge druge.

Snimila je više od 30 CD-a, izvedbe opera i brojne solo albume. Nagrađena je Grammyjem za snimku Straussove “Die Frau ohne Schatten”, uz Bečku filharmoniju pod ravnanjem Sira Georga Soltija. Njezin crossover CD „Only love“ prodan je u više od milijun primjeraka, što dodatno potvrđuje kako je riječ o jednoj od najomiljenih sopranistica u svijetu.

Naime, njezin vokal nadilazi domenu klasične glazbe, a Sumi Jo se ne boji drugačijih izazova, pa je, između ostalog, snimila glazbu za nekoliko filmova, nastupala na turneji s Andreom Bocellijem, pjevala na zatvaranju Olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, a istakla se i mnogim humanitarnim nastupima.

Sumi Jo iznimno je tražena i kao koncertna umjetnica, podjednako na posebnim događanjima koliko i na gala koncertima –gala koncert s Renee Fleming i Dmitrijem Hvorostovskim na Olimpijskim igrama u Pekingu, božićni koncert s Joseom Carrerasom u Barceloni, recitali u velikim brojnim koncertnim dvoranama u Kanadi, SAD-u, Hong Kongu, Pekingu, Singapuru, Parizu, Bruxellesu, Barceloni, turneje u Koreji, Japanu, Australiji, koncerti s Dmitrijem Hvorostovskim u Aziji, SAD-u i Kanadi.

Njena pojava svjetski poznate operne pjevačice u filmu “Youth” Paola Sorrentina izazvala je senzaciju u kinima, a “Simple Song #3” u njenoj izvedbi nominirana je u kategoriji za najbolju originalnu pjesmu na Zlatnom globusu, za Critics Choice Awards, kao i za Oscara.
Osvojila je i mnog edruge prestižne nagrade, uključujući prve nagrade na međunarodnim natjecanjima u Seoulu, Napulju, Barceloni, Pretoriji, itd. Jednoglasno je dobila prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju u Veroni „Carlo Alberto Cappeli“, jednom od najvažnijih svjetskih natjecanja, otvorenom samo za prvonagrađene na ostalim velikim svjetskim natjecanjima. UNESCO ju je 2003. izabrao za Umjetnika za mir. Te je godine dobila i Nagradu Puccini.

Nakon nastupa na snajpoznatijim vjetskim pozornicama, nakon prestižnih nagrada i priznanja, sopranistica Sumi Jo stiže u Hrvatsku, na opatijsku Ljetnu pozornici, gdje će joj se na koncert „The best of opera“ u okviru Riječkih ljetnih noći pridružiti i dvoje mladih solista riječke i ljubljanske opere, mezzosopranistica Ivana Srbljan i tenor Aljaž Farasin.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama