Tri kata bečkog Leopold muzeja u znaku moderne

Objavljeno 05.03.2019 - KulturaVijesti

Tri kata bečkog Leopold muzeja u znaku moderne

Nova velika izložba bečkog Leopold muzeja koja se proteže na tri kata predstavlja sjaj i bogatstvo umjetničkih i duhovnih dosega jedne epohe, koja je bila označena usponom secesionista, propašću monarhije i smrću iznimnih umjetnika bečke moderne kao što su bili Gustav Klimt, Koloman Moser ili Otto Wagner 1918. godine.

Izložba ne obuhvaća samo remek-djela iz zbirke samog muzeja nego i velik broj posudbi iz drugih nacionalnih i međunarodnih zbiraka zahvaljujući čemu posjetiteljima omogućuje opsežan uvid u sve suprotnosti toga pulsirajućeg vremena.

Dunavska je metropola u to vrijeme bila istovremeno i grad plemića i liberalnih intelektualaca, raskošnih avenija i beskrajnih sirotinjskih četvrti, antisemitizma i cionizma, krutog konzervatizma i začetaka moderne.

U tom je okruženju nastao jedinstveni umjetnički pokret zahvaljujući kojem se Beč oko 1900. smatra izvorištem moderne. Promjene su se događale u najrazličitijim disciplinama, počevši od slikarstva i grafičke umjetnosti, preko književnosti, glazbe, kazališta, plesa i arhitekture do medicine, psihologije, filozofije, prava i ekonomije.

Nakon uvoda u Makartovo doba i različite oblike realizma bečka se izložba okreće secesionistima (Klim, Moser, Moll itd.) i ideji Gesamtkunstwerka. Potom slijedi pregled austrijskog ekspresionizma (Gerstl, Kokoschka, Schiele itd.), a završava različitim umjetničkim oblicima koji se kreću od apstrahirajućeg ekspresionističkog stila (Kolig, Boeckl, von Motesiczky itd.) do nove stvarnosti (Wacker, Schatz, Freist itd.).

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u