fbpx

VELIČANSTVENA SIMFONIJU „IZ NOVOGA SVIJETA“

Objavljeno 30.06.2020 - Kultura

VELIČANSTVENA SIMFONIJU „IZ NOVOGA SVIJETA“

Niz simfonijskih koncerata u „Zajcu“ nastavlja se čak dvjema izvedbama koncerta „Iz Novoga svijeta“ Riječkog simfonijskog orkestra u četvrtak i petak, 2. i 3. srpnja 2020. s početkom u 21.00 sat.
Riječkim simfonijskim orkestrom prvi će put ravnati mladi maestro Valentin Egel, prošlogodišnji pobjednik Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata „Lovro von Matačić” u Zagrebu. Iste je godine bio i laureatom Natjecanja svih njemačkih muzičkih akademija te Dirigentskog natjecanja Radijskog simfonijskog orkestra Leipzig, a uvršten je na popis „dirigenti sutrašnjice” Njemačkog foruma dirigenata.
Dirigiranje je studirao na Muzičkoj akademiji „Franz Liszt” u Weimaru u Njemačkoj i u Bloomingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. S obzirom na to da potječe iz glazbene obitelji, bavio se glazbom od najranije dobi – klavir, violina i Dječački zbor katedrale u Freiburgu.
Ravnao je orkestrima kao što su Radijski simonijski orkestar iz Leipziga, Filharmonija BBC-ja Manchester, Državna filharmonija Nürnberg, Berlinska filharmonija, Bugarski komorni orkestar, Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i dr. Između ostalih, radio je sa solistima kao što su Bruno Delepelaire, Fabrice Millischer i Reinhold Friedrich.
Na programu koncerta naći će se dvije devete simfonije: Deveta simfonija Wolfganga Amadeusa Mozarta i, naravno, Deveta simfonija Antonina Dvořáka, glasovita, veličanstvena „Iz Novoga svijeta“.
Četverostavačnu Devetu simfoniju, prvu svoju simfoniju u C-duru, Mozart je vjerojatno skladao u srpnju 1772. u Salzburgu, između dviju svojih turneja po Italiji na koje je kao „čudo od djeteta“ redovno odlazio jednako kao i diljem Europe, nastupajući pred kraljevima i caricama na brojnim dvorovima. Tijekom svog kratkog života uspio je skladati brojna djela, što ih i danas slušamo s ushićenjem i divljenjem.
Nakon Mozartove, slijedi i Dvořákova Deveta, simfonija „Iz Novoga svijeta“, zasigurno najpopularnije i najizvođenije njegovo djelo. Riječ je o remek-djelu što ga je slavni češki skladatelj napisao za boravka u Americi. Naime, kada je Dvořaku bilo pedeset godina, američka milijunašica Jeannette Thurber željela je unaprijediti glazbenu kulturu u svojoj domovini, pa je osnovala konzervatorij koji je morao početi s radom, a bez velikog imena na mjestu direktora, to se nije moglo ostvariti. Tražilo se veliko, poznato i ugledno skladateljsko ime u Europi, a izbor je pao na Antonina Dvořaka. No, gospođa Thurber nije željela samo direktora nego i skladatelja, koji će stvoriti američku nacionalnu glazbu. A Dvořak je ispunio ne samo njezina, nego i očekivanja ostalih Amerikanaca, mnogo više nego što su se mogli i nadati. Upozorio ih je na to da Amerika ima vrijednu i originalnu, vlastitu narodnu glazbu, naročito u napjevima Afroamerikanaca i Indijanaca. Na čudesan način Dvořak je, upivši te napjeve i dodajući mnogo svoje slavenske češke duše, stvorio prvu američku nacionalnu simfoniju “Iz Novoga svijeta”, čiji je uspjeh bio senzacionalan.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama