Igle odlaze u povijest, naslijeđuju ih »naprave s Enterprisea«

Objavljeno 28.05.2012 - Zanimljivosti

Igle odlaze u povijest, naslijeđuju ih »naprave s Enterprisea«

Otkriće naprave koja bez uboda injektira kroz lijek kroz kožu mogao bi naznačiti kraj ere stahovanja od injekcija. Riječ je o uređaju koji neodoljivo podsjeća na onaj koji je koristio slavan dr. Leonard McCoy u svemirskom brodu Enterprise …..

Čini se da je došlo vrijeme da se posve pobijedi strah od igala od kojih čak podjednako strahuju djeca i odrasli.

Otkriće naprave koja bez uboda injektira kroz lijek kroz kožu mogao bi naznačiti kraj ere stahovanja od injekcija. Riječ je o uređaju koji neodoljivo podsjeća na onaj koji je koristio slavan dr. Leonard McCoy u svemirskom brodu Enterprise što je istraživao nepoznate dijelove svemirskih prostranstava.

Naprava stvara velik pritisak koji »ubrizgava« preparat kroz slojeve kože bez uboda

Znastvenici koji su prošli vikend otkrili svijetu što su stvorili kao posebno vrijedno ističu da se više neće morati izbjegavati cijepljenja zbog straha od injekcije. Naprava se zasniva na stvaranju velikog pritiska koji »ubrizgava« preparat kroz slojeve kože bez uboda.

Sprava bi mogla pomoći i medicinskom osoblju koje je dosad bilo izvrgnuto nizu zaraza zbog toga što bi se slučajno uboli nakon pacijenta. Naprava bi posebno bila dobrodošla pacijentima, na primjer dijabetičarima, čiji život ovisi o svakodnevnom ubrizgavanju lijekova, a zaziru od igala. Catherine Hogan, članica znanstveničkog tima s glasovitoga massachusettskog tehnološkog instituta, izjavila je: »Ako se bojite igala, a morate ih često koristiti poboljšanja ovog tipa su dobrodošla. Smatramo da ovakvim iskoracima možemo posve iskorijeniti strahove koje ljudima izazivaju igle«. U posljednjih su nekoliko desetljeća znanstvenici već razvili nekoliko rješenja koja su trebala istisnuti bockanje.

Stvoreni su tako nikotinski flasteri koji sporo otpuštaju nikotin u kožu, ali oni mogu optpuštati samo molekule koje su dovoljno sitne da prodru u kožu, čime je ograničen spektar lijekova koji se tako mogu unijeti. Potom je ekipa s MIT-a koju je predvodio prof. Ian Hunter konstruirala injekcijski sustav koji je unosio različite doze lijeka različito duboko u kožu.

Srce je pak najnovije naprave mehanizam nazvan Lorentzovim pogonom čiji je glavni dio snažan magnet okružen žičanom zavojnicom koja je povezana klipom s ampulom lijeka umetnutom u napravu. Pri korištenju magnetno polje stvara silu koja gurne klip i izbacuje lijek pod vrlo velikim pritiskom, gotovo brzinom zvuka, kroz vrh ampule. Prva su testiranja pokazala da je kod različitih tipova kože potreban drukčiji pritisak da lijek prodre pod kožu, ali znanstvenici su mislili na to i predvidjeli da se jačina pritiska može regulirati. O otkriću je opširno izviješteno u časopisu Medical Engineering and Physics.

Snježana BABIĆ VIŠNJIĆ

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u