Virgin Galacticu dozvola za »pokusne« turističke letove u orbitu

Objavljeno 31.05.2012 - Zanimljivosti

Virgin Galacticu dozvola za »pokusne« turističke letove u orbitu

Radi se o suborbitalnim letovima, pri kojima letjelica dosegne visinu od 100 kilometara iznad razine mora. Nije rečeno kada će prvi letovi krenuti, već samo da će se s njima započeti čim završi serija probnih lansiranja

Aeronautička tvrtka Virgin Galactic objavila je jučer da do kraja godine planira isprobati svoju letjelicu kojom bi prevozili turiste u Zemljinu orbitu, navodeći da je njihova partnerska tvrtka koja gradi pogonsku raketu dobila za to od američkih vlasti probnu dozvolu , što je potez koji omogućava da se nastavi ostvarivati plan o turističkim letovima u svemir.

Radi se o suborbitalnim letovima, pri kojima letjelica dosegne visinu od 100 kilometara iznad razine mora. Nije rečeno kada će prvi letovi krenuti, već samo da će se s njima započeti čim završi serija probnih lansiranja. Virgin Galactic na popisu putnika već ima petstotinjak ljudi, među kojima je i glumac Ashton Kutcher, koji će u orbiti iskusiti bestežinsko stanje, izvještava Associated Press. Virgin Galactic i partnerska tvrtka Scaled Composites razvili su letjelicu SpeceShipTwo (SS2), u koju stane šestero putnika – astronauta, a trenutno se radi na ugradnji raketnog motora. SS2 je izgrađena od karbonskih vlakana i nasljednik je Virginove prve suborbitalne letjelice SpaceShipOne, koja je još 2004. uspješno odletjela u orbitu, za što je kompanija u vlasništvu britanskog multimilijardera Richarda Bransona dobila nagradu Ansari X u vrijednosti od deset milijuna dolara. Kada krenu komercijalni letovi, za koje treba izdvojiti oko 200 000 dolara, polijetati će se iz novoizgrađene Virginove svemirske luke Spaceport America u američkoj saveznoj državi New Mexico.

Kapsula Dragon se vraća na Zemlju

Svemirska kapsuka Dragon, privatne kompanije SpaceX odvojila se od Međunarodne svemirske postaje (ISS), što je prvi korak na putu prema Zemlji, izvještava danas Associated Press. Astronauti na ISS-u odvojili su Dragon od postaje robotskom rukom, koja im je poslužila i pri spajanju kapsule, sada natovarene s 660 kilograma tereta koji putuje na Zemlju. Planirano je da se Dragon, danas oko 16.44 sata po našem vremenu spusti u Tihi ocean u blizini Kalifornijske obale, odnosno oko 90 kilometara jugozapadno od Los Angelesa. Prošlotjedno uspješno lansiranje rakete Falcon 9 koja je ponijela Dragon u Zemljinu orbitiu, veliki je uspjeh za privatnu aeronautičku kompaniju SpaceX, koja s Nasom ima ugovor vrijedan 1,6 milijardi dolara za još 11 „taksi“ letova bez ljudske posade, kojima će se opskrbljivati ISS.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u