Stvoren dijamantni automobil

Objavljeno 05.06.2012 - Zanimljivosti

Stvoren dijamantni automobil

Njemačka kompanija sa sjedištem u Stuttgartu Gemballa stvorila je dijamantnu boju koja će sigurno promijeniti lice automobilske industrije

Kompanija Gemballa koja dodatno uljepšava Porscheova vozila smislila je boju kojoj će malo koji ljubitelj luksuza moći odoljeti, a glavni su joj sastojci dijamanti.

U izvedbi stručnjak te kompanije predstavljeno je vozilo koje je posve prekriveno najpoželjnijim dragim kamenjem na svijetu. No prije nego što svi oni s viškom novca na računu pohrle po to ultrapoželjno vozilo treba napomenuti da je riječ još samo o prototipskom modelu, jer će vozilu koje može izaći na cestu trebati osigurati bolju vidljivost od one na prototipu čiji je svaki centimetar pesvučen dijamantima.

„Kad smo se odlučili za dijamante, željeli smo da to doista bude dijamantni sjaj, a ne nešto slično njemu“, govori Andreas Schwarz, izvršni direktor kompanije i napominje kako se u složenom procesu proizvodnje koriste pravi dijamanti kao glavni sastojak, a ne metalni migmenti, stakalca ili kristali.

Boja se radi od dijamanata samljevenih do veličine sitnih čestica koje još svjetlucaju poput tog kamena i koje se mogu nanijeti na atomobilski lim ili na vozila od ugljikovih vlakana. Njemački proizvođač ponosno tvrdi da je nevjerojatan sjaj iskonski dijamantni, jer potječe od pravih kamančića, a ne sličnih čestica koja svjetlucaju. Sve će to sigurno poskupjeti boju, ali o tome još ne žele govoriti. “Najveći nam je izazov bio usitniti kamenčiće u čestice dovoljno sitne da se mogu primijeniti u bojenju, a da se ne pomuti njihov sjaj“, napominje glasnogovornik tvrtke koja dotjeruje neke superautomobile Porschea i McLarena. Činjenica da se ova boja mora nanositi kao i druge postavila je posebne zahtjeve pred proizvođača koji je morao smisliti postupak kao da svaka čestitca dijamanta bude podjednake veličine i da odražava svjetlost na najveličanstveniji način.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u