Cink: jedan od najvažnijih minerala za rast, plodnost i dobar imunitet!

Objavljeno 25.09.2012 - Vijesti

Cink: jedan od najvažnijih minerala za rast, plodnost i dobar imunitet!

Na cink se u običnom životu potpuno zaboravlja osim u slučaju kad zakaže rast djece i muška potencija. Treba međutim, uzeti u obzir banalnu činjenicu da sudjeluje u radu 100 enzima među kojima su i oni odgovorni za sintezu DNA i RNA

Nije teško zaključiti koliko je važan u preopterećenom i stresnom organizmu vrhunskih sportaša. Tko razumije što znače enzimi u organizmu, ne treba mu dodatnih objašnjavanja; ako dakle cinka nema, zasigurno će nešto “zaštekati”.

 

Cink regulira rast stanica i zarastanje rana (sjetite se bijele cinkove masti), učestvuje u sintezi proteina, “uređuje” plodnost, pomaže reprodukciji stanica, jača imunitet i štiti protiv slobodnih radikala. Naravno, sve pobrojane funkcije cinka su znanstveno valorizirane o čemu svjedoći i bogata literatura.

Kako djeluje:

I sada dolazimo do najzanimljivijeg dijela – cink i prehlada. Propisnim pokusima s dvostrukom slijepom probom utvrđeno je da pastile cinka skraćuju vrijeme trajanje prehlade kod odraslih osoba.

Kod djece taj učinak ne postoji što nitko do sada nije objasnio. U pokusima koji su doveli do uspjeha, korišteni su cink glukonat i cink glukonat-glicin u obliku žvačljivih pastila. Svaka pastila je sadržavala 15-25 mg cinka. Ne treba spominjati što to znači za milijune onih koji svaki čas imaju prehladu.

Svim korisnicima cink tableta ili pastila upozorenje; pogledajte da li sadrže limunsku ili vinsku kiselinu jer zbog interakcije djelovanje cinka može biti blokirano. I još nešto; nemojte uzimati druge soli cinka jer učinak za sada postižu samo ovi koji su spomenuti.

Postoji i provjerena tehnika; pastile cinka treba uzimati na prvi znak “škakljanja” u grlu ili nosu i to u dozi od 10 pastila dnevno (sisanjem kao bonbone). Uzima se za vrijeme trajanja “bolesti” i čim se simptomi izgube treba prestati s uzimanjem.

 

Cink služi kao izvrsna pomoć kod zacjeljivanja rana (cinkova mast) kod neplodnosti muškaraca, kod manjih ozljeda, noćnog sljepila, infekcija, kod športaša pod režimom jakog treninga, kod hiperplazije prostate itd.

Gdje ga ima:

Hrana iz mora a osobito školjkaši su bogati cinkom, zatim, crveno meso, jaja, tofu (podsiren cinkovim solima), grah i grašak te pšenične klice.

 

Doziranje i toksičnost:

Preporučena dnevna količina (RDA) cinka je 12-15 mg. Laganom deficitu cinka najviše su izloženi trudnice i tinejđeri pa se oni suplementiraju s 25-30 mg dnevno što se smatra umjerenim. Premda će športaši uzimati i više, smatra se da je 15 mg dnevno dovoljno.

Količine od 50 mg dnevno, rezervirane su za posebna stanja, o čemu odlučuje liječnik. Treba shvatiti da količina unešenog cinka uvelike ovisi o prehrambenim navikama; jasno je da će ljubitelji hrane iz mora bolje stajati od onih koji najdalje odu do svoje samoposluge! Kod povećanih doza do 300 mg dnevno mogu se javiti nagon za povraćanjem, bolovi u želucu, iritacija usta, a moguće da dođe i do poremećaja u obrambenom sustavu. Budući da cink blokira apsorpciju bakra, ne preporučuje se dulje uzimanje. Suprotno ranijim radovima kako cink nije dobar za probleme Alzheimerove bolesti, utvrđena su poboljšanja nakon njegovog suplementiranja.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u