Hrvatska postala voditelj važnog istraživanja mozga!

Objavljeno 14.11.2012 - Zanimljivosti

Hrvatska postala voditelj važnog istraživanja mozga!

Znanstvenici s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga na čelu s prof. Srećkom Gajovićem te suradnicima iz sedam europskih zemalja dobili su u listopadu oko 3,77 milijuna eura za projekt GlowBrain (Mozak koji svijetli)

Na taj će se način provoditi istraživanja mogućnosti da se bolesti mozga liječe matičnim stanicama.

To su najveća sredstva koja su ikada izdvojena za jedan hrvatski znanstveni projekt, a uglavnom će se upotrijebiti za nabavu nove opreme, ali i za obrazovanje potrebnih kadrova. Hrvatska je u vrednovanju od mogućih 15 bodova dobila 14,5, a Europska je komisija također prepoznala činjenicu da u našoj zemlji već postoje i ljudski i materijalni potencijali za razvoj ove značajne grane znanosti koja ima veliku razvojnu perspektivu.

“Mi smo evaluatorima Europske komisije morali pokazati da već posjedujemo izvrsnost koja će nam omogućiti uspostavu ovog projekta. Njegova je namjera otključati već postojeće sposobnosti. Veliki dio projekta bilo je pokazivanje da već imamo opremu, prostore i ljude koji su educirani, među ostalim i u inozemstvu, a koji provode istraživanja na svjetskoj razini. U drugom smo trebali predložiti nešto što će biti komplementarno već postojećoj infrastrukturi unutar Europe. Pokušali smo dati kombinaciju koja bi bila jedinstvena u europskom području. Zato smo kombinirali istraživanja matičnih stanica, biomaterijala i uživo snimanje mozga živih miševa”, rekao je prof. Srećko Gajović.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u