Terapija čitanjem za ljude s psihičkim oboljenjima

Objavljeno 15.11.2012 - Zanimljivosti

Terapija čitanjem za ljude s psihičkim oboljenjima

Umjesto da im poslužujem votku i pivo, posluživala sam ljudima Shakespearea, izjavila je osnivačica organizacije koja već cijelo desetljeće pomaže osobama s poremećajima nudeći im kvalitetno štivo

Udruga The Reader Organisation pomaže najranjivijim članovima društva, onima kojima je dijagnosticirana mentalna bolest.

U školama, domovima, psihijatrijskim odjelima i lokalnim knjižnicama diljem Velike Britanije održavaju se sastanci u kojima je dosad sudjelovalo preko 40 posebno educiranih članova te organizacije. Oni pružaju određeno utočište problematičnoj djeci, starijim ljudima koji se bore s demencijom i oboljelima od raznih mentalnih bolesti: depresije, shizofrenije te ovisnosti o teškim drogama.

Okvir terapijske seanse vrlo je jednostavan. Okupljeni se izmjenjuju u čitanju ulomaka, dok podupirući član organizacije ciljano prolazi kroz određene scene romana ili kratkih priča. Zastaje na ključnim dijelovima, kako bi okupljeni imali priliku obrazložiti kako se osjećaju nakon što su odslušali pročitano. Svaku terapiju završe čitanjem pjesme.

Ne postoje pokušaji analiziranja teksta u akademskom smislu, već samo poticaj da se suosjeća s likovima i raspravlja o zapletu radnje. Ipak, ne dolazi ni do pojednostavljivanja materije, lista čitanja vrlo je klasična, a na njoj su, među ostalima, Shakespeare, Steinbeck i Wordsworth.

Terapeutski učinak pročitanog je dvojak. Prvi veliki faktor zalječenja približila je osnivačica humanitarne organizacije, bivša profesorica književnosti Jane Davis: “Nešto se dogodi tijekom čitanja naglas, određena ritmičnost dovodi do utješnog, gotovo djetinjastog osjećaja sigurnosti koji se direktno ili indirektno tiče unutrašnjih previranja koja svi dobro poznajemo. Zato ljudi vole čitati naglas.”

Drugi pozitivan učinak terapije čitanjem, posebice za psihičke bolesnike, davanje je rijetke prilike da podijele svoje intimne osjećaje i strahove kroz formu “izmještanja”.

Psihijatrica Kathryn Naylor objašnjava taj princip kao način da “pacijenti izraze emocije, bez toga da pričaju o tome što ih zaista muči”. Ona već dugo liječi muškarce koji su zbog mentalnih poremećaja postali agresivni prijestupnici te koristi usluge organizacije kao dodatak klasičnim metodama liječenje. “To nije terapija, već samo djeluje terapeutski”, ali rezultati su sjajni, tvrdi te daje primjer:”U grupi smo imali 40-godišnjaka s paranoidnom shizofrenijom, koji je bio vrlo sumnjičav prema motivima ostalih polaznika. Nije razgovarao i patio je od teške društvene anksioznosti. Na početku je samo sjedio u kutu i slušao. Nakon tri mjeseca terapije čitanjem, i sam se odvažio na čitanje jedne stranice. Nakon toga uključio se u kognitivnu bihevioralnu terapiju, u kojoj je nastojao pronaći korijene svojih paranoja.

Grupa je za njega učinila čuda, pušten je iz bolnice, a prije nije mogao izaći ni s odjela”, zaključila je.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u