Mandarina – savršeno voće za hladnije dane

Objavljeno 17.11.2012 - Zanimljivosti

Mandarina – savršeno voće za hladnije dane

Mandarine su savršene jer su pune vitamina, minerala i vlakana, ne debljaju, a preporučaju se i za zdravlje kože

Jesen je odavno stigla, a uskoro će i zima pa je potrebno svoj organizam napuniti energijom kako bismo tijekom hladnijih dana održali jak imunitet. Osim uravnotežene prehrane i fizičke aktivnosti, potreban nam je i dovoljan unos svih potrebnih vitamina i minerala, a upravo je voće za to najbolje.

A gdje naći više vitamina i minerala tijekom zime nego u mandarinama? Pune su vitamina C i beta-karotena. U 100 grama mandarina ima 30 mg vitamina C što je dvosturko više od naranče, a razgradnjom beta-karotena dobivamo vitamin A koji je važan za dobar vid i lijepu kožu.

Sadrže i folnu kiselinu, kalij, željezo, magnezij, važne vitamine B1, B2 i B3 te vlakna koja su neophodna za uravnoteženu probavu. Od mandarina se nećete niti udebljati jer 100 grama ovog voća sadrži tek 34 kalorije. Zbog svog diuretičkog svojstva pomažu i u borbi protiv celulita.

No, mandarine nisu dobre samo za ljepši izgled – njihove najvažnije fitokemikalije su flavonoidi koji smanjuju rast tumora prostate, pluća i raka debelog crijeva.

Nadalje, eterična ulja dobivena iz kore mandarine koriste se u kupkama za opuštanje, za otklanjanje nesanice i za oštećenu kožu.

Dakle, slobodno navalite na ovo izvrsno voće kojeg u Hrvatskoj tijekom zime uvijek ima i više nego dovoljno, a mandarine koje se uzgajaju u dolini Neretve rastu u optimalnoj klimi i plodnom tlu koji su izvrstan preduvjet za njihov sjajan okus.

Mandarina je također zaštitni znak KIGO.hr, zbog svih svojstava nabrojenih gore u tekstu!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u