NASA gradi raketu za uništenje asteroida koji prijete Zemlji!

Objavljeno 21.11.2012 - Zanimljivosti

NASA gradi raketu za uništenje asteroida koji prijete Zemlji!

OBRANA OD ARMAGEDONA: NASA gradi raketu s nuklearnom glavom za uništenje asteroida koji prijete Zemlji!

U filmu “Armageddon” Bruce Willis vodi svemirsku misiju čiji je cilj uništititi opasni asteroid uz pomoć nuklearnog eksploziva.

Za razliku od Willisa, dr. Bong Wie s Iowa State Universityja ne namjerava napustiti Zemlju, nego će na potencijalno prijeteći asteroid poslati bespilotnu letjelicu HAIV (Hypervelocity Asteroid Intercept Vehicle).

– Naš je konačni cilj razviti oko 500 milijuna dolara vrijednu demonstracijsku misiju u roku od 10 godina – izjavio je Wie na NASA-inu sastanku u Virginiji.

Tijekom svoje 4,5 milijardi godina duge povijesti Zemlju su mnogo puta bombardirali asteroidi, od kojih su neki izazvali katastrofalne posljedice.

Primjerice, prije 65 milijuna godina asteroid promjera 10-14 kilometara pao je na Yucatan i prouzročio izumiranje dinosaura. U prosjeku, takvi katastrofalni događaji bilježe se svakih 100 milijuna godina.

No, udar asteroida, koji bi mogao prouzročiti štetu na globalnoj razini, realna je prijetnja u budućnosti pa znanstvenici upozoravaju da je nužno razviti strategiju kojom bi zaštitili Zemlju.

U slučaju da se prijeteći asteroid otkrije nekoliko desetljeća prije udara u naš planet, jedna od opcija je da se svemirska gromada pomakne sa svoje putanje tako da je se “pogura” uz pomoć svemirskog broda.

No, kada bi opasni asteroid bio otkriven nekoliko mjeseci ili tjedana prije udara, jedina opcija bilo bi slanje letjelice s nuklearnim oružjem.

Dr. Wie i njegovi suradnici upravo razvijaju tu opciju. U sklopu projekta NASA-ini inženjeri više su puta gledali film “Armageddon” i otkrili 168 tehničkih grešaka koje treba izbjeći tijekom udara bespilotne letjelice u asteroid.Prema njihovu scenariju, letjelica HAIV u kratkom bi roku dva puta pogodila asteroid. Prvi put udarila bi tako da na asteroidu napravi krater širine 100 metara. Tijekom drugog udara u krateru bi eksplodirala nuklearna bomba i razorila asteroid.

– Kada razvijemo tehnologiju koja bi se koristila u toj situaciji, bit ćemo spremni izbjeći svaki sudar u svemiru – zaključio je Wie.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u