Najvažnije je ZNANJE! Ili ipak ne?

Objavljeno 22.11.2012 - Zanimljivosti

Najvažnije je ZNANJE! Ili ipak ne?

MBA (Master of Business Administration) diploma ujedno znači sposobnost i znanje?Zašto liječnici svakih šest godina moraju proći evaluaciju svojeg znanja, a nadzorni odbor tvrtke to ne mora?

U zemljama u razvoju, no vrlo često i u zemljama stare Europe ili nove Amerike, za dolazak na direktorsku poziciju traži se određena stručna sprema, pri čemu prednost katkad ima kandidat s potvrdom o završenom MBA (Master of Business Administration) studiju. Iako bi prednost trebali imati obrazovani i sposobni ljudi (no takvog je kandidata često teže naći no onog koji je platio MBA studij), prednost se katkad ipak daje kandidatu sa skupim certifikatom.Taj certifikat vrlo često ne traži nikakvo predznanje, već ga može steći svatko tko je pohađao poslovnu školu i uplatio u pravilu vrlo visoku školarinu.

Odabrati najbolje!

Često se MBA studiji agresivno reklamiraju po medijima ne bi li privukli polaznike, a katkad se reklamiraju nagradne igre gdje će sretni dobitnik osvojiti glavnu nagradu – školarinu. Čini se da se certifikat MBA, uz malo sreće, može “osvojiti” kao da je riječ o zgoditku na lutriji, a ne o ozbiljnoj poslovnoj školi koja bi trebala obrazovati budući i sadašnji menadžerski kadar. Tko nije imao sreće i osvojio glavnu nagradu koju na ovakvim nagradnim igrama dijele neke MBA akademije, dobiva utješnu nagradu: 50 posto gratis školarine!

No bilo bi nepravedno reći da su sve MBA poslovne škole loše. Naprotiv, postoje i ozbiljne škole, gdje za upis postoje jasni kriteriji kojima mora udovoljiti svaki polaznik (primjerice, izvrsno znanje engleskog jezika, ali i završen fakultet). Nažalost, neke poslovne škole, koje na sve moguće načine žele prikupiti dovoljan broj polaznika, nemaju tako strogu upisnu politiku. Eto razloga za promisliti kada je u pitanju certifikat MBA koji se prilaže na natječajima za rukovodeću poziciju u nekoj tvrtki.

Kvalitetan rukovodeći kadar obrazuje se i usavršava na uglednim akademskim institucijama. Riječ je o fakultetima ekonomskih znanosti pri raznim sveučilištima gdje se za upis ne organiziraju nagradne igre te se za upis studija od polaznika traži određeno predznanje. Dakle, za upis nije potreban samo novac. To je razlog zašto jedino diploma ovakvih ustanova ima težinu i vjerodostojnost i zašto se samo ona može zahtijevati pri izboru najboljeg kandidata za direktorsko mjesto. Nažalost, često se ne traži, jer uprava ne želi najboljeg nego poslušnog kandidata kojeg će moći kontrolirati. Često se događa da takvog kandidata poslodavac potom pošalje na ekspresni tečaj MBA menadžmenta, kako bi postojalo opravdanje zašto su izabrali baš njega i kako bi mogli reći da on barem ima nekakvu kvalifikaciju. A pravi kandidat, primjerice magistar ili doktor znanosti nije izabran jer svojom kvalifikacijom nadilazi one koji sjede u upravi!

Instant stručnjaci!

Ovo je prvi znak da kadrovska selekcija u takvoj tvrtki nije usmjerena ka jačanju tvrtke u cjelini, već kadrovsku politiku vode kratkoročni privatni interesi, koji će na dulje vrijeme dovesti do nazadovanja tvrtke. Drugi, još očitiji znak da se kadrovi biraju kako kako bi se upropastila tvrtka jest činjenica da se ne bira kandidat koji se dokazao u svom poslu i koji prirodno raste unutar tvrtke na poslovima na kojima postiže iznadprosječne rezultate. Na direktorsku se poziciju često dovodi kadar iz drugih tvrtki koji često nije ni iz iste branše. Oni koji nemaju “papire”, ali su svojim dugogodišnjim predanim radom u tvrtki zaslužili poziciju direktora, katapultirani su u drugi plan od strane osobe koja svojim “znanjem” može jedino osigurati nazadovanje tvrtke. Samo najbolji postaju doktori znanosti, objavljuju znanstvene radove u priznatim časopisima, a njihovo je znanje verificirano međunarodnim recenzijama.

Diploma nekog MBA tečaj traje vječno, no akademske titule, primjerice profesora ili docenta, nisu vječne jer one moraju potvrđivati svoje sposobnosti neprestanim radom i usavršavanjem, a ne ispune li kriterije izgubit će svoje prestižne titule.

Titula MBA ne može se oduzeti jer se ne traži nikakva provjera znanja ili sposobnosti kandidata koji su ispunili sve uvjete za tu diplomu. Primjerice, direktori koji upravljaju tvrtkama i životima tisuća zaposlenika ne moraju ići ni na kakve kontinuirane edukacije što dovodi do situacije da svakodnevno čujemo u medijima ili pročitamo u novinama da su brojne tvrtke u Hrvatskoj, ali i inozemstvu, proglasile bankrot i da su ti isti radnici ostali bez posla i na taj način padaju na teret države. To dovodi do neizbježne depresije među ljudima koji više ne mogu uzdržavati svoje obitelji jer su ih nesposobni i neobrazovani kadrovi doveli do propasti.

Zašto liječnici ili magistri farmacije svakih šest godina moraju proći evaluaciju svojeg znanja i sposobnosti kako bi produljili dozvolu za rad i odobrenje im izdaje Liječnička komora, a za upravljanje tvrtkom nije potrebna nikakva dozvola ili odobrenje mjerodavne godpodarske komore?Jer kada tvrtka zapadne u poteškoće, vrlo često se spašava državnom intervencijom, odnosno novcem poreznih obveznika.

Zato treba jačati nezavisne mehanizme kontrole upravljanja nad svim tvrtkama, i javnim, ali i privatnim!

 

Marina Gradiček         

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u