17 milijardi eura ruske imovine je zamrznuto

Objavljeno 30.10.2022 - GospodarstvoIzdvojenoVijesti

17 milijardi eura ruske imovine je zamrznuto

Europska unija zamrznula je više od 17 milijardi eura ruske imovine u sklopu paketa sankcija protiv Moskve, kazao je povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders.

– Dosad je zamrznuta imovina 90 ljudi, više od 17 milijardi eura u sedam država članica, uključujući 2,2 milijarde eura u Njemačkoj, rekao je povjerenik Didier Reynders, za njemački medijski koncern Funke.

EU je usvojila osam paketa sankcija od početka ruske agresije na Ukrajinu prije osam mjeseci.

Posebno su ukrajinski političari opetovano tražili da se zamrznuta imovina iskoristi za obnovu zemlje nakon rata.

– Ako EU zaplijeni novac od kriminalnih poslova, moguće ga je usmjeriti u kompenzacijski fond za Ukrajinu. Međutim, iznos nije ni blizu dovoljan za financiranje obnove, kazao je Reynders.

EU je također zamrznula 300 milijardi eura deviznih rezervi Ruske središnje banke, istaknuo je povjerenik.

– S moje točke gledišta, barem je moguće zadržati ovih 300 milijardi eura kao jamstvo dok Rusija dobrovoljno ne sudjeluje u obnovi Ukrajine, rekao je Reynders.

Za novine Hamburger Abendblatt Reynders je pak kazao da bi ove godine moglo doći do prvih suđenja za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

– Ako tužitelji žele početi na najvišoj razini, neka to učine, poručio je.

Reynders je dodao kako je prilično siguran da će prva suđenja za ratne zločine ruskim osumnjičenicima započeti na Međunarodnom kaznenom sudu ove godine.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama