30 godina od najtežih stradanja u Domovinskom ratu

Objavljeno 18.11.2021 - IzdvojenoVijesti

30 godina od najtežih stradanja u Domovinskom ratu

Trideset je godina prošlo od dana pada grada čiji su branitelji tijekom 87 dana opsade pružali otpor nadmoćnijem neprijatelju, tada trećoj oklopnoj sili Europe. Približno dvije tisuće njih odolijevalo je napadima 30 tisuća srpskih rezervista i četnika – i time dalo potrebno vrijeme ostatku Hrvatske da se pripremi za obranu. U agresiji na Vukovar poginulo je više od 2700 ljudi.

Rijeka građana u Vukovaru. Slika je to zajedništva. Zajedništva u zahvali za žrtvu.

– Zbog Siniše Glavaševića, zbog Blage Zadre kada gledam te ljude koji su dali svoje živote da bi mi mogli ovako razgovarati pod hrvatskim stijegom i biti u koloni sjećanja, mislim da je to nešto najmanje što možemo dati, izjavio je Siniša Đurić.

Ni 30 godina nakon bitke – emocije se ne stišavaju.

– To je najveći zločin koji je ovdje srpski terorizam napravio i neće se moći stotinama godina zaboraviti, poručio je Antun Dugan, pripadnik 204. vukovarske brigade.

Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar – poručio je premijer jer gradu heroja svi dugujemo slobodu.

– Poštuje se bitka za Vukovar i poštuje se žrtva Vukovara. On je zalog naše budućnosti a žrtva hrvatskih branitelja baš nikada neće biti zaboravljena, rekao je Andrej Plenković danas u Vukovaru.

Istina je ono na čemu se moraju odgajati budući naraštaji. A ona je, ističe predsjednik Sabora, činjenica da je na Hrvatsku počinjena velikosrpska agresija.

– Teško je očekivati puno pomirenje bez istine i prihvaćanja odgovornosti onih koji su zločin počinili, dakle o tome se radi. Djecu moramo odgajati da razmišljaju o budućnosti, da budu tolerantna, da uvažavaju drugog i drugačijeg ali isto tako moramo ih podsjećati i učiti onome što je zaista bilo, rekao je Gordan Jandroković.

Za strašne zločine počinjene u Vukovaru nalogodavci nisu privedeni ruci pravde i to je za vukovarskog gradonačelnika, teret odgovornosti za sve.

– Velika je sramota da generalštab JNA, kao nalogodavac, nije odgovarao pred pravosuđem ove države i to je nešto što govori kakvi smo ljudi, kakav pijetet imamo prema ljudima koji su izgubili živote u ovom gradu. To šalje jednu ružnu poruku o svima nama, svi mi nosimo teret odgovornost za takvu situaciju u današnjem hrvatskom društvu, rekao je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

Među onima koji su izgubili život je bio i Francuz Jean Michel Nicolier. Tijelo mu još uvijek nije pronađeno a njegov ubojica Spasoje Petković Štuka – još je na slobodi.

– Imam 77 godina, neću živjeti još dugo ali znam da će se moji sinovi i unuci dalje boriti da bude osuđen, izjavila je njegova majka Lyliane Fournier za HRT.

Žrtvama se poklonio i član Predsjedništva BiH.

– Žrtve zaslužuju poštovanje, zaslužuju pravdu a zločinci zaslužuju kaznu. Naravno da danas nisu svi odgovarali za ono što su učinili u Vukovaru i nikada ne treba odustati dok to ne bude dovedeno do samoga kraja, poruči je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

U Vukovaru je i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama