fbpx

Slovenski vanjskopolitički odbor podržao ratifikaciju arbitražnog sporazuma

Objavljeno 14.04.2010 - Vijesti

Oporba je bila protiv ratifikacije a članovi Janšinog SDS-a pozvali su na poptuno prekidanje procesa ratifikacije i početak novih pregovora

Odbor za vanjsku politiku slovenskog Državnog zbora u srijedu je sa deset naprama sedam glasova podržao zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom te predložio Državnom zboru da također podupre taj zakon.
Ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar je prije održavanja sjednice odbora u parlamentu pozvao na ratifikaciju sporazuma koji je, prema njegovim riječima, dobar i u skladu s ustavom te svakako u interesu Slovenije.
Nakon više od dva sata rasprave u vanjskopolitičkom odboru, članovi vladajuće koalicije podržali su ratifikaciju sporazuma, a opozicija je pak izrazila protivljenje, prije svega zbog toga jer sporazum Sloveniji ne pruža kontakt odnosno tzv. poveznicu teritorijalnog s međunarodnim morem. Također, članovi Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) pozvali su na poptuno prekidanje procesa ratifikacije i početak novih pregovora.
Socijalni demokrati premijera Boruta Pahora, kao najveća stranka vladajuće koalicije, smatra da je naknadni zakonodavni referendum po pitanju arbitražnog sporazuma moguće organizirati 6. lipnja, naravno, ako će parlament o tome odlučivati na prvom travanjskom zasjedanju koje počinje u ponedjeljak.
Na referendumu će se i slovenski državljani izjasniti o sporazumu kojeg su u studenom prošle godine potpisali premijeri slovenske i hrvatske vlade.
Slovenski ministar vanjskih poslova kazao je kako će Slovenija formirati grupu vrsnih stručnjaka koja će izraditi memorandum koji će potom biti predan arbitražnom sudu sa svim navedenim argumentima i povijesnim okolnostima kako bi se odredila granica na moru i kopnu i utvrdio slovenski izlaz u međunarodne vode.
Parlamentarni odbor je podržao ratifikaciju nakon što je krajem prošlog mjeseca Ustavni sud Slovenije donio odluku kako je sporazum između Hrvatske i Slovenije o arbitraži sporne granice u skladu sa slovenskim ustavom i temeljnim ustavnim odredbama.

Petra Kostanjšak

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama