fbpx

Obilježen Dan Primorsko-goranske županije

Objavljeno 14.04.2010 - Vijesti

Obilježen Dan Primorsko-goranske županije

Primorsko-goranska županija prigodnom je svečanošću održanom u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku obilježila  svoju  sedamnaestu obljetnicu rada

Svečanost je održana u nazočnosti izaslanika Predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Siniše Tatalovića, veleposlanika Češke Republike u Republici Hrvatskoj gospodina Karela Kϋhnla, saborskih zastupnika. Među  uzvanicima su bili gosti iz Ličko-senjske i Varaždinske županije kao i gradonačelnici i načelnici gradova i općina Primorsko-goranske županije te brojni drugi uzvanici.

 

Pozdravljajući uzvanike  u svom je govoru Župan naglasio da Primorsko-goranska županija unatoč kriznim vremenima funkcionira dobro te da će, u okviru svojih zakonskih obveza i preuzetih odgovornosti, kao i do sada, do kraja ove poslovne godine ostvariti zacrtana programsko-politička uporišta. Župan je također kazao da žitelji županije  itekako osjećaju posljedice zbog činjenice da se od 2008.godine u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u PGŽ, bilježi pad BDP-a, dok je gospodarsko-socijalno stanje,prema kretanjima iz prvog kvartala ove godine, teže nego lani. Nemamo dojam da je državni vrh tijekom protekle godine, obilježene ostavkama i velikim korupcijskim aferama, glavninu  svoje energije utrošio u osmišljavanje cjelovitijeg program s konkretnim mjerama prevladavanja krize. Inzistirajući  bez valjanih argumenata  na tvrdnji da su uzroci gospodarskoj krizi u Hrvatskoj uzrokovani izvanjskim razlozima, na koje hrvatska  ekonomska politika nema utjecaja, stvoren je pogrešan dojam da je izlaz iz krize u  strpljivom čekanju da se stanje samo od sebe popravi, naglasio je Župan izražavajući nezadovoljstvo kupovanjem vremena uz razne palijativne mjere i intervencije, nova zaduživanja u inozemstvu te restriktivna te restriktivnu proračunsku politiku Vlade, uz prodaju „obiteljskog srebra“. Podsjetio je na niz pisama koja je upućivao premijerima i resornim ministrima o mnogim gospodarskim i društvenim pitanjima, posebice o stanju u brodogradnji. „Radnicima „3. maja“, odlučnim u javnom prosvjedu protiv neodrživog stanja u brodogradilištu, s pozicije vlasti  nedavno se uputilo   prigovor da će svojim prosvjedom obeshrabriti buduće kupce brodogradilišta i otežati privatizaciju?! Znači li to da se radnike već tada proglasilo odgovornima za  mogući podbačaj drugog kruga privatizacije? Je li  im  netko možda obećao da će im nakon privatizacije brodogradilišta biti bolje“,zapitao se župan ističući kako bi  umjesto tereta hrvatskoj državi brodogradnja trebala biti hrvatski brend!Po njemu brodogradnja treba biti industrijska, tehnološki  osuvremenjena poluga razvoja. Isto vrijedi i za druge projekte poput  LNG-a koji, ako  može biti razvojna šansa, tada to i treba biti. Ravničarska pruga kao sastavnica logističkog prometnog centra Rijeka, ako može biti razvojna prilika, tada i mora. Ona je klasičan primjer nacionalnog projekta regionalnog razvoja za kandidaturu fondovima EU, jer ispunjava uvjete infrastrukturnog i ekološkog projekta, rekao je Komadina  uz poruku da se danas više nego ikada moramo dijeliti na one koji znaju i hoće, a ne na lijeve i desne. Neće nas PR izvući iz krize nego znanje, rad i odgovornost uz  iskorjenjivanje kriminala i korupcije što mora jačati pravnu državu, doprinositi pravnoj sigurnosti, a ne unositi pravnu nesigurnost uz „mirise i okuse“ politike,zaključio je Župan.

 

 Župan Zlatko Komadina u društvu s i predsjednikom Županijske skupštine Marinkom Dumanićem uručio je županijske nagrade. Ove godine nagrade za životno djelo pripale su akademiku Danielu Rukavini i prof.dr.sc. Marijanu Jurčeviću. Godišnje nagrade dobit će Češka beseda te alpinistice Darija i Iris Bostjančić.

 Prvi puta Primorsko-goranska županija dodijelila je i nagradu za počasnog građanina kojim je proglašen Dragutin Haramija, ugledni hrvatski političar s posebnim zaslugama za razvoj grada Rijeke i sjevernojadranskog regionalnog prostora šezdesetih i početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća.

            U programu svečanosti nastupili su Katja Budimčić, sedmogodišnji Benjamin Klanjac na harmonici, KUD Punat s plesom Domaći tanac i Danijel Načinović s pjesmom Va Opatiji.

Tradicionalno, uoči svečanosti pred Središnjim križem na groblju Drenova, županijsko izaslanstvo predvođeno županom Zlatkom Komadinom i predsjednikom Županijske skupštine Marinkom Dumanićem, položilo je vijence i zapalilo svijeće u spomen na sve poginule hrvatske branitelje s područja Primorsko-goranske županije.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama