fbpx

Na Croatia Boatu Showu predstavljena svjetska revolucija u ekološkom brodskom pogonu Greenline 33 Hybrid

Objavljeno 15.04.2010 - Vijesti

Na Croatia Boatu Showu predstavljena svjetska revolucija u ekološkom brodskom pogonu Greenline 33 Hybrid

Kada bi vam netko rekao da za svega 100 000 eura dobivate deset metarsko luksuzno svjetsko čudo, eko brod koji ide i na sunčevu energiju, biste li požurili na sajam brodova u Splitu?

Upravo ovakav brod nalazi se na sajmu brodova u Splitu. Hrvatska premijera, brod koji je dobio priznanje najvećeg brodskog sajma u Europi, onog u Duseldorfu. Tamo je proglašen najboljom inovacijom sajma i najboljim brodom godine.

Greenline 33 Hybrid je dugačak 10 metara, nacrtala su ga poznata braća Jakopin. Trenutačno je najprodavaniji brod u Europi i godišnje ih se proizvede oko 150 komada.  Brod se proizvodi u mjestu Zgoša u Sloveniji u tvrtki SeaWay, a ekskluzivni zastupnik je tvrtka Atal iz Celja.

Ovaj brod ima nekoliko zanimljivih rješenja.

Na brodu postoje sunčeve ćelije koje pune 4 baterije . Na brodu možete uvijek imati struju 220. U slučaju da nema dovoljno sunca, na brodu postoji agregat koji puni baterije, a ako je brod u vožnji na dizel motor onda se baterije pune pomoću motora. Brod ima jedriličarsko dno pa ima mali otpor, to mu dodatno smanjuje potrošnju. Kad Greenline 33 ide na dizel motor postiže brzinu i do 14.5 čvorova, a na elektro motor je moguće voziti punih 6 čvorova.

Brod ima gaz 0.8 metara i dvije peraje bočno koji služe kao stabilizatori

Najveći šok je bio kad nam je predstavnik Greenlinea 33 iz tvrtke ATAL, Igor Štricelj,  rekao da ovaj brod kad je na vezu u marini, čim napuni svoje baterije, višak struje daje nazad u elektro sustav. 12 ovakvih brodova vezanih u portoroškoj marini može tako proizvesti struje u jednoj godini za potrebe cijele marine Portorož.

Kada se zna da sunce daje cijeloj zemlji 300 puta više energije od potrebe onda se vidi da su slovenski pametni stručnjaci počeli koristiti sunčevu energiju na najbolji mogući način. Najbolja nagrada za pamet za sada je uručena u Njemačkoj, zemlji koja i te kako prepoznaje moderne tehnologije. Mnogi oduševljeni Hrvati žele postati vlasnici ovakvog broda, ali zbog velike navale na brod treba čekati do iza ljeta.

Čestitamo slovenskim znanstvenicima koji su svojom realiziranom inovacijom oš jednom oduševili svijet.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama