fbpx

Krizni porez više neće plaćati 720.000 zaposlenih i 190.000 umirovljenika

Objavljeno 15.04.2010 - Vijesti

Vladinim prijedlogom da se od 1. srpnja ukine niža stopa kriznog poreza koja se naplaćuje na primitke od 3000 do 6000 kuna želi se rasteretiti najosjetljivije skupine društva koje najteže podnose teret gospodarske krize

Vladin prijedlog da se po hitnom postupku izmijene dva zakona, onaj o posebnom porezu na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke te zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke.
Mladineo je naglasio da će se ukidanjem niže stope plaćanja rasteretiti 720.000 zaposlenih i 190.000 umirovljenika, a riječ je o iznosu od 480 milijuna kuna do kraja godine. Ukidanjem niže stope poreza Vlada namjerava potaknuti potrošnju i gospodarski razvoj te zaštititi radna mjesta.
U raspravi su oporbeni zastupnici ustvrdili da je Vlada pogriješila kada je prošlog ljeta uvela krizni porez i povećala PDV jer je to samo smanjilo osobnu potrošnju i opteretilo gospodarstvo.
U ime SDP-a Branko Grčić je poručio da su Vladine mjere samo narušile umjesto da su ojačale makroekonomsku stabilnost te su dovele do smanjenja BDP-a. »Zalažemo se za trenutačno i potpuno ukidanje kriznog poreza«, rekao je te poručio Vladi da umjesto dohotka od rada oporezuje kapitalnu dobit, dividendu, luksuznu imovinu i neke druge dosad neoporezovane komponente.
Damir Kajin je u ime IDS-a istaknuo da je uvođenje kriznog poreza bio možda jedan od najštetnijih zakona ovoga desetljeća jer se njime prestrašilo građane koji su smanjili osobnu potrošnju.
»Mi se bavimo lijepim guzama. Gospodarstvo stagnira, a mi guramo glavu u pijesak. Ovaj je zakon bio totalni promašaj. Mi smo za šniclu ubili tele, da ne kažem vola«, poručio je Kajin.
Goran Beus Richembergh (HNS) smatra da Vlada predloženom mjerom samo kupuje naklonost birača bez pravog pokrića.
»Vlada svoju politiku temelji na stranačkim interesima u predizbornoj godini, umjesto gospodarstva, spašava svoj politički rejting«, ustvrdio je.
U ime kluba HDZ-a Nevenka Majdenić i Vesna Buterin istaknule su da će ukidanje niže stope kriznog poreza potaknuti potrošački optimizam građana, što je jedan od putova oporavka od krize. Vesna Buterin je pritom naglasila da je uvođenje kriznog poreza bila nužna mjera koja je, uz ostale Vladine mjere, osigurala isplatu plaća, mirovina i socijalnih davanja.
Stanko Grčić (HSS) se također složio da će ukidanje niže stope kriznog poreza potaknuti osobnu potrošnju.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama