fbpx

Kosor: Hrvatska politika u devedesetima nije bila agresorska

Objavljeno 16.04.2010 - Vijesti

Kosor: Hrvatska politika u devedesetima nije bila agresorska

Svatko tko sukreira vanjsku politiku mora voditi računa o ovim činjenicama: Hrvatska nikada nije vodila agresorski rat i hrvatska politika u devedesetima, niti bilo kada, nije bila agresorska, rekla je premijerka komentirajući izjavu predsjednika Jo

Svatko od nas tko obnaša dužnost i uz ostalo sukreira vanjsku politiku mora voditi računa o povijesnim činjenicama da Hrvatska nikad nije vodila agresorski rat i da hrvatska politika u devedesetima nije bila agresorska, izjavila je u četvrtak novinarima premijerka Jadranka Kosor komentirajući izjavu predsjednika Republike Ive Josipovića koji se u Sarajevu ispričao zbog, kako je kazao, sudjelovanja Hrvatske u politici koja je devedesetih godina pokušavala podijeliti BiH.
Premijerka je podsjetila na Deklaraciju o Domovinskom ratu donesenu 2000. godine koja Domovinski rat definira kao pravedan, obrambeni i osloboditeljski rat i ističe da Hrvatska nije posezala ni za čijim teritorijem te da Deklaracija poziva sve dužnosnike i sve one koji su u prilici promicati istinu o Domovinskom ratu da to i čine.
»Kad god se govori o situaciji devedesetih ne smije se zaboraviti činjenicu da se rat u BiH kao i u Hrvatskoj vodio zbog velikosrpske politike Slobodana Miloševića. Činjenica je da je 1995. potpisana Deklaracija o zajedničkoj suradnji u obrani od srpske agresije između Hrvatske i BiH koja se pozivala na Sporazum o prijateljstvu i suradnji iz 1992., koju su potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović te Krešimir Zubak i Haris Silajdžić«, naglasila je premijerka Kosor.
»Dakako, Vlada pozdravlja poklon svakoj žrtvi jer svaka žrtva zaslužuje pijetet, ali ne smije se u tom kontekstu zaboraviti činjenica da je Hrvatska zbrinjavala stotine tisuća izbjeglica iz BiH, među njima i Bošnjake, ne pitajući nikoga za ime i prezime, snoseći u potpunosti trošak iz hrvatskog državnog proračuna. Na to možemo biti osobito ponosni«, rekla je premijerka. Dodala je kako s predsjednikom Josipovićem nije razgovarala prije njegova posjeta Sarajevu, ali da će ga pozvati na razgovor čim se vrati u Hrvatsku kako bi razgovarali i o njegovim izjavama.

Marijan Lipovac/Vjesnik

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama