KASTAV : Za ljubitelje glazbe, tradicije i romantike

Objavljeno 02.05.2010 - Kultura

Za povijesni gradić Kastav svibanj je poseban mjesec, u kojem se obilježava blagdan njegove zaštitnice sv. Jelene, ali i započinje likovni program ovogodišnjeg 19. Internacionalnog ljetnog festivala kulture Kastafsko kulturno leto te c

Povijesni gradić Kastav – koji se nalazi desetak kilometara zapadno od regionalnog središta Rijeke i pet kilometara sjeverno od turističkog središta Opatije – smješten je na 365 metara visokom brijegu iznad Kvarnera. Zanimljiv po svojoj arhitekturi povijesnog obrambenog gradića, on je danas slikovita pozornica koja goste privlači glazbenim, slikarskim i drugim priredbama, tradicionalnim manifestacijama te starim obrtima. Kalendar manifestacija u Kastvu je iznimno bogat. Među najpoznatijima je svakako Međunarodni festival Kastafsko leto koji se održava od 1. srpnja do 14. kolovoza. Likovni program započinje već 22. svibnja, 14. Međunarodni festival puhačkih orkestara Kastav 2010 5. lipnja, Kastav Film Festival održava se od 19. do 21. lipnja, Festival gitare od 22. do 25. srpnja, a to je tek dio priredbi koje goste očekuju u ljetnom dijelu godine.

No, i onih dana kada se ondje prema kalendaru zbivanja formalno ne događa ništa – što je doista rijetko – gosti mogu uživati u prekrasnoj arhitekturi, stalnim muzejskim postavima i izvrsnoj gastronomskoj ponudi. Naime, uz stalni postav Muzejske zbirke Kastavštine, zbirke bačvarskih i kotlarskih proizvoda, tu je i Speleogalerija u kojoj je predstavljen krški fenomen, njegova ekološka dimenzija, kao i podzemno bogatstvo ovoga kraja.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u