OPREZ : Fanovima Metallice prijeti epidemija!

Objavljeno 13.05.2010 - Kultura

Na zagrebačkom Hipodromu, na koji će u nedjelju na koncert Metallice doći oko 30.000 ljudi, vlada epidemija leptospiroze. Riječ je o bolesti životinja, koja, u slučaju prelaska na ljude, može prouzročiti pobačaj, otkazivanje bubrega, pa i smrt

Leptospirozom je zaraženo 60 od 175 konja, pa je veterinarski inspektor naredio stavljanje konja u karantenu, te hitnu dezinfekciju i deratizaciju, popravak kanalizacije, oštećenih podova i drenažnog sustava te isušivanje okolice zaraženog područja.

Prema riječima profesora Antuna Beusa, ravnatelja Klinike za infektivne bolesti, riječ je o bolesti koju zaraženim urinom na okoliš prenose štakori. Na taj način je dobiju i druge životinje, dok se ljudi mogu zaraziti preko oštećene kože ili sluznice oka, a u doticaju sa zaraženom vodom.

Profesor Beus upozorava da je bolest u posljednje vrijeme poprimila i teži oblik, te da su zabilježeni i smrtni slučajevi. Kada bacil uđe u organizam, širi se krvlju i izaziva upalu žila u bubrezima, pa često oboljeli završe na dijalizi.

Antibioticima se liječe i konji, a terapija zaraženih konja počet će tek u ponedjeljak. Ipak, ona nije jamstvo da će se konj oporaviti i vratiti natjecanjima, tvrde stručnjaci.

Leptospiroza će upropastiti sezonu desetak nas u reprezentaciji. Moguće je da se konji više nikad neće natjecati jer nekima, i nakon terapije, ostaje povišen titar antitijela. Možemo sudjelovati samo na natjecanjima koja su na hipodromu, očajna je jahačica Janka Krašovec.

Iako je epidemija u tijeku, organizator koncerta Metallice Lupa Promocija o tome ništa ne zna.

Trebali su nas obavijestiti, no očito nisu smatrali potrebnim jer misle da nema opasnosti. Konji i publika nisu u kontaktu, a konji posljednjih deset dana nisu ni šetali na području na kojem će biti publika, izjavio je za Večernji list direktor Lupe Vladimir Ivanković.

Epidemiolozi zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo također tvrde kako je opasnost za ljude mala.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u