6. Internacionalni studentski filmski festival STIFF u Art-kinu

Objavljeno 16.10.2019 - Zanimljivosti

6. Internacionalni studentski filmski festival STIFF u Art-kinu

Studentski internacionalni filmski festival s riječkom adresom u svom šestom izdanju stiže u Art-kino od 17. do 20. listopada. Uz brojne popratne programe, ovogodišnja selekcija donosi 45 filmova svih žanrova iz 20 zemalja svijeta koji nakon prestižnih inozemnih festivalskih turneja u Rijeci imaju svoje hrvatske premijere. Ulaz na sve programe STIFF-a je slobodan!

Šesti STIFF – jedini međunarodni filmski festival posvećen isključivo studentskom i debitantskom filmu – u suorganizaciji udruge Filmaktiv, Studentskog kulturnog centra Rijeka Sveučilišta u Rijeci i Art-kina i ove godine, od 17. do 20. listopada, pod okriljem teme „Strah“ donosi najbolje od svjetske produkcije studentskog i debitantskog filma.

Ponukani sveopćom patologijom straha koja suvremeno društvo – opterećeno masovnim migracijama, klimatskim promjenama, labilnim ekonomijama i inim drugim neželjenim promjenama – pogađa na individualnoj i kolektivnoj razini, STIFF-ovci u svom šestom izdanju postavljaju pitanje možemo li kroz filmove i diskusiju o njima pogledati svojim najvećim strahovima u oči. Za to su odabrali 45 filmova svih žanrova (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni, hibridni) iz 20 zemalja svijeta, podijeljenih u 10 programskih blokova kroz 4 dana festivala.

Pritom STIFF, unatoč temi, ne donosi horore, već promišljene radove studenata i debitanata svjetski priznatih škola koji su se već dokazali na prestižnim festivalima od Venecije, Berlinalea, Visions du Réel-a, preko Leipziga pa sve do Cannesa. Očekuju nas filmovi koje krase duge liste nagrada, a koji u Rijeku dolaze na svoje hrvatske premijere. Na šokantan, duhovit, poetičan, odvažan i metaforičan način, filmovi ovogodišnjeg programa promatraju malog čovjeka u vrtlogu suvremenog društva.

Festival se otvara 17. listopada u 20 sati u Art-kinu gostujućim programom Diversions International Short Film Festivala i trima nagrađivanim filmovima koji se prikazuju van konkurencije, a sjajno otvaraju i produbljuju ovogodišnju festivalsku temu straha. Nakon gostujućeg programa i prvog natjecateljskog bloka u kojem će se prikazati i odličan dokumentarac Crnobog o lideru nacionalističke organizacije u zapadnoj Ukrajini, publika će imati prilike sudjelovati u programu kasnovečernjih razgovora Hot Topics i raspravljati o temama poput migracija i društvenih promjena.

I u narednim danima, do nedjelje 20. listopada, u Art-kinu se prikazuju natjecateljski programi ovogodišnjeg STIFF-a kojeg u stopu prate diskurzivni i edukativni sadržaji čiji je cilj približavanje filmskih preokupacija našoj svakodnevici i aktualnim društvenim zbivanjima. Ulaz na sve sadržaje organizirane u sklopu STIFF-a je slobodan.

Autor: Marta Ban

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u