7. Festival inkluzivne scene u Rijeci

Objavljeno 25.05.2022 - Zanimljivosti

7. Festival inkluzivne scene u Rijeci

Jedinstveno mjesto plesnih predstava i radionica za različita tijela i nove načine stvaranja. U svijet plesne inkluzije svi su dobrodošli!

Plesni kolektiv Magija već sedmu godinu za redom organizira Festival inkluzivne scene, čime se nastavlja rad i razvoj plesne inkluzije osoba s invaliditetom na području suvremenog plesa i izvedbene umjetnosti. Program festivala uključuje plesne radionice i plesne predstave namijenjene široj publici, a festival je osmišljen u dva bloka tijekom lipnja. Ove godine program je proširen na DJEČJE POPODNE gdje se djeca kroz iskustvo plesne inkluzije sve više se osvještavaju, razvijaju senzibilitet i prihvaćaju drugačije od sebe.

Festival inkluzivne scene ima cilj osnažiti dimenziju fizičke raznolikosti u disciplini suvremenog plesa i plesne improvizacije, osigurati pristup plesu za sve ljude i podržati fizičku raznolikost među plesačima. Po svom sadržaju festival je osmišljen kao platforma na kojoj se nastavlja razvijati ideja okupljanja profesionalnih kompanija i kolektiva čiji su plesači, izvođači i koreografi osobe sa i bez invaliditeta. U samom središtu koncepta naglasak je na inkluziji, gostovanju inkluzivnih kolektiva, na poticanju plesnog koreografskog istraživanja, usavršavanjima kroz edukativne radionice i na izgradnji partnerstva s plesnim ansamblima i predavačima.

Festival Inkluzivne scene od ove godine proširuje program i na DJEČJE POPODNE. Kroz dugi niz godina Festival ostvaruje suradnju sa OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica kroz zajednički projekt „Bez granica“, pod vodstvom plesne umjetnice Sanje Josipović. Tijekom godina, kroz projekt je produciran niz koreografija i suvremenih predstava. Program djeci nudi upoznavanje sa tehnikama i metodama suvremenog plesa, kreativno izražavanje kroz ples i pokret, te redovite scenske nastupe.

Nositelj programa je Plesni kolektiv Magija uz umjetničkog voditelja festivala Gordanu Sve-topetrić. Program se ostvaruje u suradnji s OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica i Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci/Ured za studente sa invaliditetom, u sklopu StuDay festivala. Generalni pokrovitelji su Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Upravni odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ, dok su svoju potporu kao donator dali Supermarket Plodine d.d.

Program je otvoren za sve. Ulaz je besplatan, osim za gostujuću predstavu „Neobične ljubavi“ plesnog kolektiva DIVERT te za plesnu večer u drugom bloku festivala uz simboličnu cijenu od 30 kuna. Ulaznice možete kupiti online na mojekarte.com, na prodajnim mjestima
New Sound d.o.o., Dallas Records, Foto Revija, Novi Korzo d.o.o. ili sat vremena prije izvedbe.
U svijet plesne inkluzije svi su dobrodošli!

Autor: Sandra Turkalj

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama