U Hrvatsku ušlo 450.000 turista više nego lani

Objavljeno 26.07.2010 - Turizam

Krajnji jug države dobru sezonu zahvaljuje većem broju aviolinija, odnosno državnim poticajima aviokompanijama koje lete prema Hrvatskoj, ali i nizu marketinških akcija kojima su se hotelijeri i agencije nastojali približiti gostu

Nakon četvrtog srpanjskog vikenda, po dolascima i gužvama uspješnog poput prethodna tri, preostaje odgovoriti na dva važna pitanja: što će se događati s Talijanima, budući da im ferragosto počinje za tjedan dana, te hoće li vrijeme poslužiti i u kolovozu?
Srpanj, prvi od dva najvažnija turistička mjeseca u godini, sada je to očito, prolazi iznad očekivanja, do ovog vikenda u državu je ušlo 450.000 turista više nego lanjske godine, a posljednji dani vjerojatno su donijeli nova poboljšanja. Jadran ključa, imamo srpanj iz boljih godina, i da nije bilo predsezonske rupe već bismo govorili o vrlo dobroj turističkoj berbi. Pred nama su još dva jaka vikenda, kada bi ulaz turista mogao biti veći od izlaza, a potom slijedi lagano pražnjenje uzavrele atmosfere i pripreme za mirnije ljeto. Posebno velike gužve mogu se očekivati sljedeći vikend, kada bi se turističkom mravinjaku trebali pridružiti Talijani.
I Vlado Bakić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, područja koje je i prvih šest mjeseci godine završilo u četiripostotnom plusu, a na što se nadovezao odličan srpanj, ističe da od sljedećeg vikenda računa na brojne dolaske Talijana. »Srpanj prolazi odlično, gotovo nitko od glavnih tržišta na koje smo računali nije podbacio. U sedmom mjesecu posao nam nose Britanci, Francuzi, Nijemci i Skandinavci. Imamo mnogo i Španjolaca i Rusa. Zaustavljen je dvogodišnji pad broja dolazaka s dalekih tržišta, prije svega američkog, dok su u dosadašnjem dijelu sezone podbacili jedino domaći gosti, Mađari, te državljani susjedne BiH. Mislim da je to, u sva tri slučaja, posljedica loše ekonomske situacije«, kazao je Bakić.
Prema njegovim riječima, krajnji jug države dobru sezonu zahvaljuje većem broju aviolinija, odnosno državnim poticajima aviokompanijama koje lete prema Hrvatskoj, ali i nizu marketinških akcija kojima su se hotelijeri i agencije nastojali približiti prosječnom gostu. No, za razliku od prošle godine, kada su popusti išli ispod cjenovne isplativosti, ove su se hotelijeri zadržali na suptilnim sniženjima, samo za pojedina razdoblja godine, tako da to ne bi trebalo ostaviti traga na završnom financijskom izvještaju.
»Slijedi nam kolovoz, najjači turistički mjesec u godini, a prema svim najavama i on bi trebao proći u redu baš kao i posezona. Vjerujem u uspješnost ostatka sezone«, zaključio je Bakić.
Ni Makarska rivijera nije ništa manje uspješna od krajnjeg juga države, iako će nam Davor Glavina, direktor Turističke zajednice Makarske, kojeg smo dobili u bolnici nakon operacije, ukazati na glavni problem sezone. Problem o kojem se sve više priča i u drugim dijelovima države.
Makarska dosad ima desetak posto više turista nego lani, špica je doduše ove godine zakasnila desetak dana u odnosu na prošle godine, ali gostiju ima i više nego dovoljno. Struktura je miješana, no činjenica je da na to područje dolazi sve manje gostiju iz zapadne Europe.
Glavina, dakle, tvrdi da lokalni ugostitelji srozavaju kvalitetu turizma na način da svake sezone dignu cijene usluga za 20 ili 25 posto.
»Treba prekinuti s tom ugostiteljskom “deračinom”. Hotelijeri i privatni iznajmljivači su žrtvena janjad, oni zadržavaju iste cijene, a vrhnje pobiru ugostitelji koji svake godine, pred samu sezonu, bitno podignu cijene usluga. Tome jednom treba stati na kraj«, kaže Glavina, ogorčen postupcima lokalnih ugostitelja.
Antituristički postupci makarskih ugostitelja nisu izuzetak od pravila, jer se ista »otimačina« – po sistemu idemo u dva mjeseca zaraditi za cijelu godinu – primjenjuje na većem dijelu Jadrana. I istodobno se bez imalo srama žale na izvanpansionsku potrošnju.

Kosor: Imamo šanse za dobar turistički rezultat
Premijerka Jadranka Kosor u subotu je na sjednici užeg Vladina povjerenstva za praćenje ovogodišnje turističke sezone, koja je održana u Lučkom kod naplatnih postaja, kazala kako vjeruje da imamo šansu za dobar turistički rezultat. Istaknula je i da treba što više osmijeha, jer se njime može »izliječiti« i sve ono što nije najbolje pripremljeno. Vjeruje da će krajem ljeta turističke brojke biti i bolje, a posebno je istaknula važnost povećanog dolaska slovenskih turista u Hrvatsku, u prvih šest mjeseci šest posto, a samo u lipnju 13 posto više. Tema sjednice povjerenstva bila je cestovni promet u sezoni, a s obzirom na gužve i kolone, ali bez zastoja prema naplatnoj postaji Lučko, kazala je kako je to najbolje mjesto za tu sjednicu. Nakon sjednice premijerka Kosor je s ministrom turizma Damirom Bajsom i drugim suradnicima na naplatnoj postaji turistima dijelila promotivne hrvatske brošure i suvenire, zaželjevši im sretan put do njihovih odredišta. To je ujedno prvi put da je neki hrvatski premijer to učinio na naplatnoj postaji. [Hina]

Na Istarskom ipsilonu kolona 20 kilometara
Velika ovotjedna smjena turista izazvala je standardne gužve na prometnicama. Nekoliko subotnjih nesreća, srećom bez smrtnih posljedica, usporilo je promet na autocesti A1, posebice ispred tunela Sveti Rok. Ispred tunela Učka kolona je bila četiri kilometra, ispred krčkog mosta šest kilometara. U subotnje jutro kolona na Istarskom ipsilonu, na izlazu iz zemlje, iznosila je 20 kilometara. Gužve su, bez većih zastoja, zabilježene na svim graničnim prijelazima, te u trajektnim pristaništima prema Cresu, Rabu, Pagu, te u lukama Split i Zadar. Prava gužva, međutim, može se očekivati sljedeći vikend, koji se poklapa s početkom kolovoza, razdoblja kada na put kreću Talijani…

Gdje će stati svi kampisti
Ulaz u državu strahovito je jak i pitanje je gdje će nakon ovog i sljedećeg vikenda stati svi ti kampisti. Istina, prema zakonu kampovi mogu primiti 20 posto više gostiju od kapaciteta, ali ne znam hoće li i to biti dovoljno. S druge strane, loše je to što većina kampista nastoji ljetovati u samoj špici sezone, dakle krajem srpnja i početkom kolovoza. To je veliki napad na špicu i nije dobro za samu kamping sezonu. Isto tako, nije dobro ni to što 20 posto njemačkih i nizozemskih kampista ne namjerava na odmor izvan svojih država, a oni nam čine gotovo 70 posto ukupnih posjetitelja kampova, rekao nam je Jerko Sladoljev, predsjednik Top camping poola, udruge koja ujedinjava najbolje hrvatske kampove. Sladoljev pretpostavlja da će se u kolovozu, ako vrijeme posluži, nadoknaditi minusi dosadašnjeg dijela sezone, tih pet posto manje noćenja u kampovima, što je otprilike 300.000 noćenja. Krajem ovog tjedna ostvarit će se 50 posto noćenja u kampovima na godišnjoj razini. Zanimljivo, ali za razliku od klasičnih kampova naturistički nisu imali pad u dosadašnjem dijelu sezone.

Davor Verković

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama