Na Plitvicama svake godine 40 posto Japanaca više

Objavljeno 06.08.2010 - Turizam

Plitvička jezera i Krka – šlag na torti dobrog jadranskog provoda. Gotovo svi japanski turisti dolazak u Hrvatsku iskoriste za posjet barem jednom nacionalnom parku. Oni su atipični turisti koji izležavanje na plaži, omiljenu zabavu većine

Dva naša najposjećenija nacionalna parka – Plitvička jezera i Krka – imaju dobru sezonu. Plitvice su nedavno obilježile pola milijuna ovogodišnjih gostiju, dok je Krki srpanj donio dvanaestpostotno povećanje broja dolazaka u odnosu na godinu ranije, a što je izniman rezultat ako znamo da je to jedan od dva najfrekventnija mjeseca u godini.
Od 1,7 milijuna turista, koliko ih godišnje posjeti sve ovdašnje nacionalne parkove, Plitvička jezera i Krka sami privuku njih 1,4 milijuna. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, osam hrvatskih nacionalnih parkova lani je posjetilo 1.724.997 turista, od čega 849.382 Plitvička jezera i 548.216 Krku. O kakvoj je razlici riječ vidimo iz podatka da su, recimo, na trećem mjestu po posjećenosti bili, turistički nažalost i dalje zapušteni i neiskorišteni, Brijuni sa 100.132 posjetitelja, oko 3000 manje imala je Paklenica, dok su na začelju Sjeverni Velebit sa 7754 i Risnjak s njih tek 2024.
Plitvička jezera i Krka nose taj dio ponude, pogotovo Plitvička jezera gdje se i ove godine nadaju uhvatiti milijuntoga gosta. »Budući da su nam srpanj i kolovoz špica sezone, logično je da su nam puni i hoteli i kampovi. U srpnju smo, recimo, imali pet posto više posjetitelja, u lipnju šest posto. Na godišnjoj razini imamo povećanje od 2,2 posto«, rekla je Vlatka Ružić, glasnogovornica Nacionalnog parka Plitvička jezera. U kolovozu im se promijenila struktura posjetitelja, pa sad prevladavaju Nijemci i Talijani. Uz njih ima i dosta Francuza, Austrijanaca i pogotovo susjeda Slovenaca.
Dvije nacije, međutim, stavlja u prvi plan. »Ove godine imamo jako puno Rusa, a posljednjih sezona iznimno se brzo povećava i broj japanskih posjetitelja. Gotovo nevjerojatno zvuči, ali broj japanskih turista na Plitvičkim jezerima raste po godišnjoj stopi od 39 posto«, naglasila je glasnogovornica.
Od masovnog povratka Rusa na Jadran, nakon prošlogodišnjeg fijaska uzrokovanog, uz ostalo, i ovdašnjim otezanjem s ukidanjem viza te problemima s dozvolama za slijetanje rastrošnim ruskim zrakoplovima, svi imaju koristi. I obala, jer je puna ruskih gostiju, dobrih potrošača, ali i nacionalni parkovi. Japanci su posebna priča – pa će gotovo svi dolazak u ovaj dio Europe uvjetovati posjetom barem jednom nacionalnom parku (često i više njih). Oni su atipični turisti koji izležavanje na plaži, omiljenu zabavu većine stranih i domaćih gostiju, često mijenjaju dinamičnim obilaskom brojnih odredišta.
Ulaznice za posjet Nacionalnom parku Plitvička jezera u punoj sezoni stoje nemalih 110 kuna. Usprkos tomu što je špica sezone, domaćini nude dvodnevne aranžmane u tamošnjim hotelima po cijeni od 710 kuna (hotel »Grabovac«) do 890 kuna za hotel »Jezero«.
Šteta je što dio ugostiteljske ponude, pogotovo one unutar parka, ni izbliza ne odgovara čarobnom ambijentu Plitvica, štoviše – može se reći da je po kvaliteti ostao u prošlom stoljeću.
Plitvičani se, međutim, ne žale na ovogodišnju potrošnju gostiju i kažu da je na lanjskoj razini.
S druge strane, Silvija Ćaleta, glasnogovornica Nacionalnog parka Krka, ističe kako ove godine, usprkos brojnim gostima, prodaju manje izleta. Isto tako, u dosadašnjem je dijelu godine registrirano manje školskih ekskurzija.
Budući da su ugostiteljski objekti u koncesijama, ne zna se je li i ugostiteljima pao promet.
Turista, međutim, definitivno ima. U sedam mjeseci taj je nacionalni park posjetilo sedam posto više ljudi. U kolovozu se i tamo promijenila struktura, pa posljednji podaci navode rast broja njemačkih turista za respektabilnih 14 posto te talijanskih za 11 posto.
Ne znamo koliko im je to pomoglo, no Krki zasigurno nije odmoglo ni to što je u ljetnim mjesecima redovito obilazi svjetski jet set. Preporuku svjetskim bogatašima da upoznaju Hrvatsku, svojedobno objavljenu u Forbesu, najbogatiji čovjek svijeta Bill Gates dobrim je dijelom temeljio baš na prirodnim ljepotama Nacionalnog parka Krka.
Gosti, inače, najčešće obilaze Skradinski buk i Roški slap. Jednodnevna ulaznica stoji 95 kuna.

Davor Verković

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama