Maloljetnik(17) uhićen zbog seksa sa suprugom (15)

Objavljeno 21.08.2010 - Zanimljivosti

Maloljetnik(17) uhićen zbog seksa sa suprugom (15)

Otišli u bolnicu zbog poroda, mladoženja završio u Rementincu. Da je djevojčica starija samo nekoliko mjeseci, kazneno djelo ne bi postojalo, ovako mladiću prijeti kazna i do 40 godina zatvora

ZAGREB – Umjesto na slavlju zbog rođenja djeteta, sedamnaestogodišnji maloljetni Rom iz Rumunjske našao se u Remetincu nakon što je osoblje jedne zagrebačke bolnice, u koju se nevjenčani par prijavio zbog preuranjenog poroda, prijavilo da je njegova nevjenčana supruga petnaestogodišnjakinja te je spolni odnos s njom zbog njezine dobi i u Hrvatskoj i u Rumunjskoj kazneno djelo za koje hrvatski zakon predviđa čak i maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.
Da je djevojčica slučajno starija nekoliko mjeseci, kazneno djelo ne bi postojalo budući da zakon propisuje da dijete (do 16 godina) nema dovoljnu razinu svijesti kako bi samostalno odlučivalo o stupanju u spolni odnos te spolni odnos s djetetom, čak i uz pristanak, predstavlja teško kazneno djelo. Njihovi roditelji, koji kao i oni imaju prijavljen boravak u Hrvatskoj i koji su u svemu podržavali njihovu vezu, u četvrtak su zatražili i pomoć rumunjskoga konzulata, no sve ostaje na odluci hrvatskog pravosuđa. Dvoje mladih je sukladno romskim običajima prije nekoliko godina započelo vezu uz pristanak njihovih roditelja, no nikakav formalni brak nisu sklopili. Djevojčica je prije devet mjeseci ostala trudna sa svojim, samo dvije godine starijim, nevjenčanim suprugom, a u srijedu joj je puknuo vodenjak te su zatražili liječničku pomoć. No liječnici u bolnici su sukladno zakonu morali izvijestiti policiju kako je riječ o rodilji mlađoj od 16 godina, odnosno o kaznenom djelu. Nesuđeni mladoženja je uhićen, a budući da je riječ o stranom državljaninu, određeno mu je i zadržavanje u Remetincu zbog opasnosti od bijega.
Djevojčica i dijete su dobro te se nalaze u bolnici. Premda hrvatski zakon za to djelo predviđa kaznu od pet do maksimalnih 40 godina zatvora, iz dosadašnje sudske prakse bilo je vidljivo da su sudovi u obzir uzimali i romsko običajno pravo po kojemu se rano stupa u brak, ali samo kao olakotna okolnost, a ne kao razlog za oslobađajuću presudu. No kako je riječ o maloljetniku, moguće je, pak, da se na njega primijeni i niz blažih mjera iz Zakona o sudovima za mladež.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u