Agrokoru “oduzet” Mercator

Objavljeno 18.12.2019 - GospodarstvoVijesti

Agrokoru “oduzet” Mercator

Fortenova grupa izvijestila je da je slovenska regulatorna agencija AVK Agrokoru privremeno oduzela dionice Mercatora. Smatra da je time neutemeljeno oduzeto privatno vlasništvo, i to prema zakonu koji se primjenjuje na prometne prekršaje, kao i previsoke kazne zbog neprijavljivanja koncentracije.

Fortenova u priopćenju ističe da se privremena mjera oduzimanja dionica temelji na nerazmjernoj i nepravomoćnoj kazni od 53,9 milijuna eura, koja je bez presedana u AVK-ovoj praksi. Naime, zbog neprijavljivanja koncentracije kompanija Agrokor AG i Ardeya Global Ltd., AVK je u rujnu ove godine kaznio Agrokor s 53,9 milijuna eura. Na tu kaznu Agrokor se žalio. Odlukom donesenom u ponedjeljak AVK je oduzeo Agrokoru 69,57 posto udjela u Mercatoru kao sredstvo osiguranja za plaćanje te kazne.

Prema obrazloženju AVK, koncentracijom je Agrokor stekao 100 posto udjela u tvrtki koja je vlasnik slovenske tvrtke Costella d.o.o. te je u skladu sa Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja u Sloveniji morao prijaviti koncentraciju 30 dana od potpisivanja ugovora o preuzimanju. Budući da takva prijava nije podnesena, AVK je pokrenuo postupak ocjene koncentracije po službenoj dužnosti. Agrokor takvu odluku AVK smatra potpuno neutemeljenom uz obrazloženje da je sve odluke vezane uz akviziciju donio i proveo Ivica Todorić, bez znanja ili sudjelovanja bilo kojeg drugog člana tadašnje Agrokorove uprave.

Odluka AVK, smatra Fortenova, nije imala veze s Agrokorom d.d. već s Agrokorom AG iz Švicarske, koji nije pod kontrolom Agrokora d.d., nego ga je na početku vodio isključivo Todorić, a od 2017. nadalje njime upravlja administrator/povjerenik kojeg je imenovao švicarski sud i koji je u listopadu 2019. u ime Agrokora AG na adresu AVK poslao obrazac o koncentraciji.

Peruško: Gruba i namjerna zloporaba zakona

– Rješenje AVK doneseno je samo kako bi poslužilo za oduzimanje i otimanje dionica Mercatora i kako bi na taj način neizravno usporilo odnosno spriječilo prijenos imovine Mercatora iz Agrokora na Fortenova grupu – rekao je izvanredni povjerenik Agrokora i glavni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško. Dodao je da je AVK-ova odluka “samo priprema terena za oduzimanje privatnog vlasništva na temelju ‘prometnog’ zakona”. Slično se, kaže, dogodilo kad je državna banka SID intervenirala u prijenosu dionica Mercatora s Agrokora na Fortenovu, pravdajući to zaštitom dobavljača.

– Nepravomoćna je kazna nedvojbeno nerazmjerna, budući da kompanija o kojoj je riječ, Costella d.o.o., ostvaruje tek malo više od milijun eura godišnjeg prihoda. Tu je kompaniju Ivica Todorić, odnosno Agrokor AG iz Švicarske, stekao još 2016. godine – kažu u Fortenovi. Tvrde i da je oduzimanje dionica Mercatora samo po sebi također uvelike nerazmjerno, budući da je vrijednost dionica o kojima je riječ procijenjena na više od 140 milijuna eura, dok nepravomoćna kazna iznosi 53,9 milijuna eura.

Ističu i da je privremena mjera oduzimanja dionica Mercatora donesena na temelju zakona o prekršajima i to odredbi toga zakona koje se inače primjenjuju primjerice kod prometnih prekršaja ili sličnih prekršaja koji su otkriveni in flagranti, a koje su počinili stranci. Dodaje se da slovenski zakon o prekršajima koji je u ovome slučaju primijenjen radi oduzimanja dionica, načelno predviđa mogućnost da se strancu koji primjerice prebrzo vozi privremeno zaplijeni vozačka dozvola ili automobil dok ne plati kaznu, zbog opasnosti od bijega. No ni jedan od tih preduvjeta ne može biti ispunjen kada je riječ o valjano postojećem stranom pravnom subjektu, budući da ne može pobjeći niti se može skrivati, kaže se u priopćenju Fortenove.

Dodaje se i da je AVK čekao dva mjeseca da bi zatražio privremeno oduzimanje, što, kako se navodi, dodatno dovodi u sumnju namjere AVK kao i da do sada AVK nikada nikome nije kao osiguranje nekog plaćanja ništa zaplijenio, a kamoli na temelju zakona o prekršajima. U Fortenovi smatraju i da je kazna od 53,9 milijuna eura nesrazmjerna, a dodaju i da AVK nikada do sada nije naplatio kaznu višu od nekoliko stotina tisuća eura. Oduzimanje Agrokorovih dionica Mercatora provedeno je bez odluke suda i temeljem zakona koji se primjenjuje u pravilu na prometne prekršaje, što čini Sloveniju izrazito nesigurnom za strane investitore, kažu u Fortenovi.

Horvat: Odluka slovenskog AVK je potpuno neutemeljena

Hrvatski ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je kako je odluka slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja AVK kojom Agrokoru privremeno oduzima dionice Mercatora potpuno neutemeljena, donesena bez ikakve odluke suda i da takvi postupci čine Sloveniju izrazito nesigurnom za strane investitore. Uvjeren je da će vodstvo Zbog toga sam siguran da će vodstvo cijele grupe pravdu tražiti i sudskim putem, a država će pomoći koliko je moguće.

Počivalšek se brani od sumnji da iza oduzimanja dionica stoji vlada

Slovenski ministar gospodarstvo Zdravko Počivalšek izjavio je kako vjeruje da je AIK) u slučaju privremenog oduzimanja dionica koje Agrokor ima u Mercatoru djelovala autonomno te postupila po zakonu. Pritom napominje da ne može komentirati konkretno ponašanje AVK-a u slučaju Agrokor, jer ni ministarstvo ni on kao ministar nisu upoznati s pojedinačnim slučajevima. Počivalšek, koji trenutno boravi u posjetu Njemačkoj, branio se tako od sumnji da iza privremenog oduzimanja dionica stoje vlada ili on osobno.

– U Sloveniji se primjenjuje vladavina prava. Institucije, uključujući i regulatora za tržišno natjecanje, djeluju samostalno i neovisno. Slovenija ne odlučuje i neće odlučivati o prijenosu, niti ima utjecaja na prijenos Mercatora i njegovih ovisnih društava na Fortenova grupu. Svi želimo da se Agrokor restrukturira tako da Fortenova postane uspješna i omogući Mercatoru da raste i da se razvija, izjavio je Počivalšek. Dodao je i kako cijeli slučaj nije povezan s međudržavnim odnosima Slovenije i Hrvatske.

Pisanje slovenskih medija

Slovenski mediji navode kako AVK-ovo privremeno oduzimanje dionica Mercatora od Agrokora još nije pravomoćno, a ako ga sud potvrdi trajalo bi do šest mjeseci, odnosno sve dok Agrokor ne plati izrečenu kaznu. Kako navodi vladi blizak portal Siol.net, još prije dva mjeseca kružile su informacije da bi država morala osigurati tražbinu AVK-a prema Agrokoru tako da mu zabrani raspolaganje imovinom u Sloveniji (dionice Mercatora), budući da je koncern Agrokor de facto u stečaju i “nema imovine”, što, kako tvrdi taj portal, znači “da te dionice ne bi mogle ući u Fortenova grupu”.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama