Albanski premijer “otuširao” Srbe u sred Beograda

Objavljeno 10.11.2014 - Vijesti

Albanski premijer “otuširao” Srbe u sred Beograda

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ocijenio je provokacijom spominjanje “neovisnog Kosova” na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s albanskim premijerom Edijem Ramom i istaknuo kako neće nikom dopustiti da “ponižava Srbiju u Beogradu”, zamjerivši svom gostu što je u obraćanju novinarima za Kosovo rekao da je to “gotova stvar” i da je “ono neovisno”. Ramom je očigledno prvi premijer koji je usred Beograda javno kazao što misli o autističnom političkom stavu Srbije o novoj državi – Kosovo.

Albanski premijer Edi Rama, koji je danas stigao u odgađani posjet Srbiji, izjavio je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Vučićem kako je Kosovo neovisna država i da je to realnost koju treba prihvatiti. Možemo govoriti o različitim pristupima ali ne mislim da bi nas bilo što trebalo spriječiti da kažemo istinu, rekao je potpuno logično Rama na konferenciji poslije razgovora u četiri oka sa srbijanskim premijerom.

Žao mi je što je Rama iskoristio ovu priliku da govori o temi o kojoj se nismo dogovorili, ali moja je obveza ne dopustiti da Srbiju itko ponižava, rekao je Vučić reagirajući na izjavu albanskog premijera koju je nazvao provokacijom. Dodao je da ne zna kakve veze ima albanski premijer s Kosovom te istaknuo da je on želio razgovarati o budućnosti, a ne o prošlosti. Srbijanski premijer misli da će iskrivljenom sadašnjošću i neprihvaćanjem poraza Srbije zbog politike u devedesetima budućnost biti svjetlija i bolja što je nonsens.

Uzvraćajući na riječi srbijanskog kolege, albanski premijer je ponovio da je neovisno Kosovo realnost koju treba prihvatiti i da je velik broj zemalja to već učinio.

Konferenciju za novinare izravno je prenosila RTV Srbije, ali u tv prijenosu nije bio osiguran prijevod s albanskog jezika.

Rama je prijepodne doputovao u Beograd gdje se, nakon dočeka ispred Palače Srbija, sastao s Vučićem, a razgovor je trajao duže nego što je predviđeno protokolom.

Prva službena ocjena susreta je da se Srbija i Albanija nalaze na “novom početku” jer se prvi put poslije 68 godina sastaju dvojica najviših dužnosnika dvije države, a izaslanstva dviju država potpisala su niz sporazuma.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama