Amerikanci obilježili novi savezni blagdan

Objavljeno 20.06.2021 - IzdvojenoVijesti

Amerikanci obilježili novi savezni blagdan

Amerikanci su u subotu obilježili novi savezni blagdan, Juneteenth, dan kada se obilježava ukidanje ropstva u zemlji, godinu dana nakon smrti Georgea Floyda.

Njegovo ubojstvo pokrenulo je širom SAD-a pokret protiv rasizma i policijske brutalnosti prema Afroamerikancima.

Ta je mobilizacija doprinijela, među ostalim, jačanju vidljivosti “Juneteentha”, što je skraćenica od 19. lipnja, o kojem mnogi Amerikanci još do prije dvije godine nisu znali ništa.

Na taj su dan 1865. posljednji robovi u Teksasu saznali da su slobodni.

U četvrtak, predsjednik Joe Biden potpisao je zakon kojim je 19. lipnja proglašen nacionalnih praznikom i neradnim danom, 156 godina kasnije.

– Trebalo je vremena, rekla je Cheryl Green (68), prisutna u Brooklynu na inauguraciji kipa George Floyda kojeg je ubio policajac u Minneapolisu u svibnju 2020.

Kevin Blanks, 29-ogodišnji odgojitelj, obilježio je današnji dan kako bi ukazao na rasizam “koji je još uvijek jako usađen u DNK ove zemlje”.

Ispitivanje javnog mnijenja koje je objavio u utorak institut Gallup pokazalo je da 28 posto Amerikanaca ne zna ništa o “Juneteenthu”.

Predsjednik Abraham Lincoln oslobodio je robove, potpisavši proglas 1. siječnja 1863. godine, ali tijekom Američkog građanskog rata (1861-1865.) ropstvo je još trajalo u državama Konfederacije.

General Konfederacije Robert Lee potpisao je predaju 9. travnja 1865., ali je trebalo je više od dva mjeseca da vijesti stignu do malog teksaškog gradića Galvestona 19. lipnja.

Taj dan je već bio državni praznik u nekim američkim državama, uključujući Teksasu, ali do sada nije bio obilježen saveznim datumom.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u