fbpx

Analiza pokazala: otpadom u Zagrebu se gospodari vrlo loše!

Objavljeno 07.12.2023 - GospodarstvoIzdvojenoVijesti

Analiza pokazala: otpadom u Zagrebu se gospodari vrlo loše!

Nakon gotovo mjesec dana od prvog odrona na Jakuševcu, napokon su stigli nalazi Državnog inspektorata vezani uz analizu otpada. I dok je jedan dio otpada bez sumnje mješovit, analiza drugog uzroka, za koji se sumnjalo da je riječ o biootpadu, na kraju je to i pokazala.

Među mješovitim otpadom, utvrđeno je analizom Inspektorata, bilo je biootpada.

Protiv pošiljatelja biootpada poduzet će se mjere propisane Zakonom o gospodarenju otpadom. Predviđene kazne od 1.327,23 do 13.272,28 € (10.000 do 100.000 kn) za pravnu osobu koja je proizvođač biootpada i nije predao biootpad odvojeno od drugoga otpada ovlaštenoj osobi, a nije reciklirao biootpad na mjestu nastanka te za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 663,61 do 6.636,14 € (5000,00 do 50 000 kn).

Inspekcijski postupci inspekcija Državnog inspektorata; zaštite okoliša, građevinske i inspekcija rada u području zaštite na radu u tijeku. Po utvrđenju svih činjenica bit će poduzete sve zakonom propisane mjere, priopćeno je iz Državnog inspektorata.

Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata zaprimila je rezultate analiza otpada, a čiji su uzorci uzeti nakon događanja u studenom. Obavljeno je uzorkovanje na lokaciji urušenog otpada kao i uzorkovanje dvije novopristigle pošiljke/hrpe otpada namijenjenog odlaganju za koje je inspektor posumnjao da se radi o biootpadu.

“Analiza otpada sa urušenog dijela plohe odlagališta pokazala je da se radi o miješanom komunalnom otpadu. Nadalje, analiza otpada koji je zatečen odnosno dovezen na deponiju u trenutku nadzora i za koji je zbog izgleda bila izražena sumnja da se radi o biootpadu, pokazala je da je u jednom analiziranom uzorku riječ o biootpadu dok je drugi uzorak odgovarao miješanom komunalnom otpadu. Pošiljke su od strane upravitelja odlagališta vraćene pošiljatelju te će se protiv pošiljatelja biootpada poduzeti Zakonom o gospodarenju otpadom propisane mjere”, stoji među ostalim u priopćenju.

U inspekcijskom nadzoru inspektora rada Državnog inspektorata nadležnog za nadzor zaštite na radu, obavljenom povodom ozljeđivanja dvojice radnika na odlagalištu otpada Prudinec – Jakuševec, uslijed urušavanja dijela odlagališta, utvrđeno je da nema uvjeta za sigurno obavljanje poslova u blizini mjesta događaja te je zabranjeno korištenje dijela odlagališta otpada gdje je 11. studenog došlo do urušavanja otpada.

Rješenjem je utvrđeno da mjere zabrane traju sve dok se ne osiguraju uvjeti za siguran rad i boravak radnika i drugih osoba.

Inspekztorat ističe kako je obveza poslodavca osigurati da su mjesta rada koja se koriste u svakom trenutku sigurna za rad.

Slučaj je komentirao i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

– Analiza sastava otpada s urušene plohe 11. studenog je pokazala da se po sastavu radi o miješanom komunalnom otpadu. Svi podaci pokazuju da nikad nije bilo veće odvajanje biootpada u gradu Zagrebu. Nikad nismo više koristili kapacitete kompostane i na Jakuševcu i na Markuševcu. Tako da, još jednom, odvaja se biootpad i taj odvojeni biootpad se obrađuje u kompostani. Zato i možemo dijeliti onaj kompost građanima dva puta godišnje, besplatno, rekao je.

Odlaganje smeća na odlagalište Jakuševec privremeno je otežano, što znači da je privremeno otežan i odvoz otpada.

Takvo stanje moglo bi potrajati nekoliko tjedana, no gradonačelnik ističe da grad neće biti zatrpan smećem.

– Trebat će puno vremena da se napravi sanacija i da se Jakuševec dovede u redovno stanje. To su ogromne količine otpada, bit će potrebni mjeseci. Uz to, rade se brojne mjere kako da se još više poveća sigurnost radnika, napomenuo je Tomašević prisustvujući prosvjedu vozača ZET-a na Črnomercu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama