fbpx

Another Mile u Galeriji Artsada

Objavljeno 23.03.2024 - IzdvojenoKultura

Another Mile u Galeriji Artsada

U petak, 22. ožujka, u Galeriji Artsada, otvorena je izložba „Another Mile“, riječkog akademskog slikara Tomislava Ćurkovića.

Tomislav Ćurković samostalnom izložbom „Another Mile“, predstavlja seriju umjetničkih djela nastalih unazad deset godina do danas. Naime, ovo je njegova prva izložba organizirana nakon 2017. godine kada je izlagao u Kulturnom centru u Beogradu. Naziv ključnog djela ovog ciklusa “Another Mile” poslužio je za naziv izložbe, jer slika zorno predstavlja umjetnikove nove slikarske metode i interese. Koristi tehniku slikanja bez prethodne ideje ili plana, a u slikama je prisutna nadrealnost prikaza, utjecaj podsvijesti ali i popularne kulture.

Uspostavlja meku granicu između narativnih slojeva i apstraktnog znaka. Ova metodologija omogućuje mu istraživanje spontanosti i intuicije kao ključnih elemenata umjetničkog procesa. Time stvara djela koja prodiru u dublje slojeve misli i emocija pružajući jedinstveno iskustvo promatranja i tumačenja umjetnosti. Eksperimentira s različitim tehnikama i stvara djela koja se ističu snagom izraza i estetskog dojma, te potiču dublje promišljanje o suvremenim temama i idejama.

Njegova umjetnost ne samo da poziva na dublje promišljanje o prirodi kreativnosti i procesa stvaranja, već otvara vrata novim perspektivama i interpretacijama. Tomislav Ćurković neumorno istražuje granice umjetnosti, naglašavajući važnost spontanosti, eksperimentiranja i oslobađanja od tradicionalnih okvira. Paleta boja koju koristi građena je bez pravila, što dodatno naglašava već spomenuti eksperimentalni pristup umjetničkog procesa.

Na izložbi „Another Mile“ izloženo je sedam slika nastalih korištenjem kombiniranih tehnika, uključujući akril, ulje i kolaž, pružajući posjetiteljima bogatstvo raznolikosti i vizualnog iskustva. Ovi radovi svjedoče o Ćurkovićevoj beskompromisnoj predanosti eksperimentiranju i istraživanju različitih načina umjetničkog stvaranja, a posjetiteljima pružaju jedinstvenu priliku za uranjanje u njegov unutarnji svijet.

Tomislav Ćurković rođen je 1974. godine u Rijeci. Diplomirao je 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Vasilija Jordana. Njegovo umjetničko djelovanje obuhvaća širok spektar disciplina, uključujući vizualnu umjetnost, suvremenu glazbu, scenografiju i film. 2004.godine odlazi na umjetničku rezidenciji u Pariz – Cité internationale des arts gdje kroz svoj umjetnički rad nastavlja s istraživanjem različitih tema i medija, ističući se svojim inovativnim i originalnim pristupom umjetnosti. Djela Tomislava Ćurkovića nalaze se u zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, kao i u brojnim privatnim zbirkama. Dosad je imao niz značajnih samostalnih i skupnih izložbi (Galerija Otok, Galerija SC, Galerija Juraj Klović, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i dr.). Autor je scenografija i glazbe mnogobrojnih kazališnih predstava (Evita, Madame Butterfly, Šuma Striborova, Edip i dr.), filmova (nagrađen dokumentarni film Bule iz 2007.) i glazbenih spotova (Putokazi).

Izložba Another Mile ostaje otvorena do 7.4., a moguće ju je posjetiti na adresi Andrije Štangera 22 u radno vrijeme galerije, od utorka do nedjelje od 10.00 do 14.00 sati.

GALERIJA ARTSADA
ANDRIJE ŠTANGERA 22, VOLOSKO
info@galerija-artsada.hr

FOTO: Filip Gardoš

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama