Beč dijeli besplatne kućne testove na covid

Objavljeno 28.03.2021 - Vijesti

Beč dijeli besplatne kućne testove na covid

Beč će od idućeg tjedna stotinama tisuća svojih stanovnika besplatno dijeliti kućne testove da bi ustanovili jesu li zaraženi koronavirusom, objavila je gradska vlada. Ovako nešto u Zagrebu se ne može očekivati jer političari koji su vodili Zagreb i još ga vode daleko su od shvaćanja prioriteta.

Tjedno će stanovnicima Beča, grada s 1,9 milijuna ljudi, na raspolaganju biti oko 1,2 milijuna testova, a dnevno će se u glavnom austrijskom gradu obaviti analiza oko 200.000 uzoraka.

Testovi se mogu podići u oko 150 gradskih ljekarni. Bečani će ih ondje moći i predati na analizu, a isto će moći učiniti i u stotinama gradskih supermarketa.

Svrha ovog projekta je “uspostaviti svojevrsnu zaštitu stanovništva” dok se ne zajamči dovoljna količina cjepiva, rekao je socijaldemokratski gradonačelnik Beča, Michael Ludwig.

Grad želi podijeliti kućne testove i zato da bi, nakon uskrsnih blagdana, svojim stanovnicima omogućio pristup trgovinama koje će za ulazak tražiti negativan rezultat testiranja.

U Beču i ostalim istočnim regijama Austrije gradske su vlasti od četvrtka do najmanje utorka nakon Uskrsa uveli zatvaranje kako bi spriječili da se odjeli za intenzivnu skrb prenapuče pacijentima oboljelim od Covida-19.

Sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika Beča danas je iznosila 311, što je znatno više od austrijskog prosjeka od 250.

Antigenski testovi koji će se obavljati u posebnim centrima i u ljekarnama i dalje će biti besplatni kao i ranije.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama