fbpx

Beč dobio online platformu za volontere

Objavljeno 02.04.2020 - Zanimljivosti

Beč dobio online platformu za volontere

Austrijska prijestolnica svojom je novom inicijativom ponovo pokazala koliko je važno zajedništvo. Da bi u borbi protiv pandemije koronavirusa jednostavnije i brže povezala organizacije kojima je potrebna pomoć s volonterkama i volonterima koji su je voljni pružiti, bečka je služba za civilnu zaštitu „Helfer Wiens“ u suradnji s gradskom hitnom medicinskom službom (MA 70) pokrenula novu internetsku platformu. Time je omogućila da se na jednom mjestu objedini sva ponuda i potražnja u vezi s krizom oko bolesti CoViD-19. Grad tako osobito nastoji pronaći dodatnu pomoć za ustanove iz socijalnog i zdravstvenog sektora.

Kako to točno funkcionira? Svi zainteresirani građani na platformu se mogu registrirati na stranicama Grada Beča ili službe „Helfer Wiens“. Volonteri u bazu podataka unose svoju dostupnost, a pravne osobe navode broj potrebnih volontera. Baza podataka zatim povezuje ponudu i potražnju. Volonteri će po potrebi primiti obavijest putem SMS-a ili e-maila, a pritom pojedinačan upit mogu prihvatiti ili odbiti. Tako će sustav prepoznati kada je dostignut traženi broj volontera za neki upit. Uz to je važno napomenuti da svi volonteri tijekom obavljanja dobrovoljnog rada dobivaju osiguranje od nezgode kao i od odgovornosti.

Direktor službe „Helfer Wiens“, Wolfgang Kastel, objasnio je da je ova organizacija u prošlosti već pokazala da može uspješno umrežiti volontere i ustanove kojima su oni potrebni, a to iskustvo i znanje primjenjuje se i danas. Član bečkog gradskog poglavarstva za gospodarstvo i predsjednik spomenute službe za civilnu zaštitu, Peter Hanke, zadovoljan je velikom podrškom koju uživa ova inicijativa kao i činjenicom da su Bečanke i Bečani spremni pomoći u tako velikom broju. „Svima koji se u ovim teškim vremenima žele angažirati dajemo mogućnost da to učine“, naglasio je Hanke.

Autor: Helena Dubravec

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama