fbpx

Beč među 15 europskih predvodnika u zaštiti klime

Objavljeno 12.02.2020 - Vijesti

Beč među 15 europskih predvodnika u zaštiti klime

krajem siječnja 2020. bečka Gradska skupština jednoglasno je odlučila da će se grad Beč priključiti međunarodnom programu „Deep Demonstrations“ čiji je cilj umrežavanje gradova i regija radi dugoročnog postizanja klimatske neutralnosti. Inicijator ovog programa je mreža „EIT Climate-KIC“ Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), a radi se o danas najvećoj mreži javno-privatnog partnerstva za akceleraciju klimatskih inovacija u Europi koja povezuje preko 360 partnera iz gospodarstva, znanosti i javnog sektora.

U Beču je 2019. već uspostavljeno Vijeće za klimu i uveden poseban klimatski proračun. No svojim sudjelovanjem u programu „Deep Demonstrations“, čiju će provedbu koordinirati bečko gradsko poduzeće za energetsko planiranje (MA 20), ova se metropola pridružila mreži od 15 europskih gradova koji će tijekom idućih pet do deset godina još intenzivnije raditi na razvoju i provedbi mjera za zaštitu klime, i to s naglaskom na sljedeća područja: urbana obnova i opskrba energijom, urbanističko planiranje i zelena infrastruktura, mobilnost, klimatski proračun, inovacije i gospodarstvo te participacija i socijalna pravda. Pritom će se, prije svega, baviti mjerama za usporavanje klimatskih promjena kao i mjerama za prilagodbu na njihove posljedice.

Bečka dogradonačelnica i članica gradskog poglavarstva za zaštitu klime, Birgit Hebein, objasnila je da klimatska kriza ne prestaje pred državnim ili europskim granicama pa je razmjena iskustava među državama i gradovima stoga posebno važna. Zbog toga joj je „drago što je Gradska skupština jednoglasno podržala sudjelovanje u ovom programu – zajedno s gradovima poput Madrida, Kopenhagena i Amsterdama“.

Program „Deep Demonstrations“ za početak će trajati od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. i omogućit će gradu Beču da se s još više ambicije, inovativnosti i resursa suoči s klimatskim promjenama te pripremi za skorašnji „zeleni plan“ Europske komisije.

Autor: Helena Borovec

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama