Bruxelles podupire Vladine reforme – premijer i ministri zadovoljni

Objavljeno 19.05.2016 - Vijesti

Bruxelles podupire Vladine reforme – premijer i ministri zadovoljni

Nacionalni program reformi sadržava ozbiljne mjere za poboljšanje javnih financija, zdravstvenog sustava i poslovnog okružja, smatra Europska komisija. EK daje Hrvatskoj pet novih ekonomskih preporuka, ali neće uvesti dodatne postupke vezane za makroekonomske neravnoteže.

Europska komisija objavila je pet ekonomskih preporuka za Hrvatsku te ocijenila da je njezin reformski program u velikoj mjeri ambiciozan te da bi, pod uvjetom da ostvari trajnu korekciju prekomjernog deficita ove godine, sljedeće godine mogla prijeći iz korektivnog u preventivni dio postupka prekomjerenog deficita.
U prvoj preporuci Komisija poziva Hrvatsku da ove godine osigura trajnu korekciju prekomjernog deficita. U drugoj preporuci upućen je poziv da se do kraja ove godine donesu mjere za obeshrabrivanje ranog umirovljenja, da se ubrza prijelaz prema duljem radnom vijeku pomicanjem dobi za odlazak u mirovinu. Također se preporučuju mjere za prekvalifikaciju radno sposobnog stanovništva kako bi se dugotrajnom nezaposlenim i osobama s niskim kvalifikacijama povećali izgledi za zapošljavanje.

U trećoj preporuci Komisija traži da se u dogovoru sa socijalnim partnerima uskladi okvir za plaće u javnom sektoru i javnim uslugama. Komisija u četvrtoj preporuci traži da se znatno smanje parafiskalni nameti i uklone restrikcije koje ometaju pristup i praksu reguliranih profesija i smanji administrativni teret za poduzeća. Peta preporuka se odnosi na kvalitetu i učinkovitost pravosudnog sustava na trgovačkim i upravnim sudovima, na rješavanje pitanje kredita koji se ne vraćaju, posebice kroz poboljšanje poreznog tretmana u rješavanju kredita koji se ne vraćaju.

“Evo reformi, tu su. Vlada je radila dva mjeseca. Puno je truda uloženo u ovaj reformski paket i to je potrvrdila Europska komisija”, izjavio je premijer Tihomir Orešković na konferenciji za novninare u Banskim dvorima. Najavio je kako vjeruje da će svi ovi pozitivni inputi rezultirati boljim rejtingom Hrvatske. “Naviknuo sam se na rezultate, i od svojeg tima očekujem rezultate, bez obzira na političke spinove u javnosti, kazao je premijer. Najavio je kako će idućih dana javnost upoznati sa još nekoliko investitora koji planiraju uložiti u Hrvatsku te dodao kako će provesti preporuke EK. Premijer je također kazao kako će oformiti vlastiti tim koji će se baviti strategijom za Inu.

Ministra financija Zdravka Marića novinari su pitali o da komentira ‘packe’ Bruxellesa zbog nerješavanja kredita u švicarskim francima. “Konverzija kredita u švicarcima u velikom je postotku provedena i tu gotovo da i nema ‘povratka natrag’, kazao je Marić. Dodao je kako zakon o konverziji treba uskladiti s ugovorom o pristupanju Hrvatske EU-u. “Vlada nema nikakvih saznanja o pokrenutim sudskim procesima pred međunarodnim sudovima vezano za konverziju, a što se konkretno radi na tom pitanju – teško je komentirati”, kazao je Marić.

Na novinarski upit o tome da se treba ubrzati postupak za uvođenje poreza na nekretnine te što možemo očekivati ove godine, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević kazao je kako je dinamički plan jasno izražen i kako će se poštovati rokovi. “Najvažnije je evidentirati i registrirati sve nekretnine kako bi se sutra, ako se uvede taj porez, mogao razrezati na pravedan i pošten način koji neće prekomjerno opteretiti nijednoga našega građana”, rekao je. Upitan koja će biti stopa oporezivanja, odgovorio je kako je zadaća da porez bude jednak onom iznosu koliko je sada komunalna naknada.

Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić izjavila da je zadovoljna ocjenom Bruxellesa o nacionalnom planu reformi. Odgovarajući na upit da se osvrne na preporuku da treba ubrzati destimuliranje ranijeg odlaska u mirovinu, ministrica Šikić je odgovorila da “u svakom slučaju taj dio zahtjeva traži javnu raspravu te da to nije samo odluka Vlade nego odluka društva”, rekla je ministrica i zaključila da će se nakon javne rasprave donijeti zajedničko stajalište o tome što je za sve najpovoljnije. Izrazila je i uvjerenje kako će ove godine biti dovoljno ‘sezonaca’ za turizam.

Preporuke Europske komisije komentirao je i guverner Boris Vujčić. ‘Ono što ja očekujem, iako još nisu izašle, je da će se one apsolutno fokusirati na potrebu provođenja strukturnih reformi, na olakšavanju poslovanja u Hrvatskoj, ono što već godinama govorim da je ključna stvar za povećanje stope rasta BDP-a u Hrvatskoj. Dio takvih strukturnih reformi je predložen u nacionalnom programu reformi i sada će u velikoj mjeri sve ovisiti o provođenju, odnosno egzekuciji’, poručio je guverner.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u