Budući vlasnici egzotičnih životinja u Beču moraju pohađati tečaj

Objavljeno 06.10.2022 - IzdvojenoZanimljivosti

Budući vlasnici egzotičnih životinja u Beču moraju pohađati tečaj

Od sredine 2019. svi koji razmišljaju o tome da nabave psa u Beču dužni su pohađati tečaj. S obzirom na to da se taj model u glavnom gradu Austrije pokazao uspješnim, uvodi se i poseban tečaj za buduće vlasnike egzotičnih životinja. Držanje egzotičnih životinja poput gmazova, vodozemaca i papiga kao kućnih ljubimaca zahtijeva veliku odgovornost, strpljenje i brigu, a potrebno je osigurati i primjerene uvjete koji odgovaraju njihovim potrebama.

Tečaj traje više od četiri sata i stoji 40 eura, a uključuje stjecanje osnovnih znanja o držanju gmazova i vodozemaca ili papiga te potrebnim uvjetima za to, odgovarajućoj skrbi o njima kao i o relevantnim zakonskim propisima. Osobe koje već drže egzotične životinje ne moraju naknadno pohađati tečaj, no mogu se prijaviti ako žele.

Oni koji se odluče nabaviti egzotičnu životinju, ponekad prekasno shvate kolika je to odgovornost pa neki od njih ljubimce jednostavno ostave na ulici. Tako se u bečkim parkovima, primjerice, povremeno pronađe napuštena zmija. Pohađanjem ovog tečaja budući vlasnici egzotičnih ljubimaca u austrijskoj metropoli trebaju na samom početku osvijestiti koliko je brige i odgovornosti potrebno za njihovo držanje. Pravilnom edukacijom želi se izbjeći da nevini ljubimci nehotice pate jer im vlasnici nisu dovoljno informirani ili nemaju dovoljno vremena da se posvete brizi. Također se želi pomoći vlasnicima kako bi se spriječile potencijalne opasne situacije poput prenošenja bolesti ili ugriza.

Prilikom obvezne prijave egzotičnih životinja u Beču vlasnici su od 1. siječnja 2023. dužni predočiti potvrdu o pohađanju navedenog tečaja nadležnoj ustanovi. Prema austrijskom Zakonu o zaštiti životinja predviđene su kazne do 3.750 eura za one koji ne prijave držanje egzotičnih životinja.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama