Cijena karte za Cres i Lošinj ostaje do 2016. nepromijenjena

Objavljeno 27.04.2013 - Gospodarstvo

Cijena karte za Cres i Lošinj ostaje do 2016. nepromijenjena

Agencija za obalni linijski pomorski promet namjerava podignuti cijene brodskih karata za 20, 40 pa i više od 100 posto, čime one praktično postaju ulaznice za rezervate u koje će biti pretvoreni otoci i otočno stanovništvo, upozorio je Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, piše Slobodna Dalmacija.

Sada dolazi na naplatu manjak od 35 milijuna kuna, koje Agencija za obalni linijski promet nije dobila iz proračuna za 2013. Cijene karata od 1. lipnja idu gore u prosjeku za 40 do 100 posto na nekim linijama. Tomu treba pridodati i 20 posto tzv. sezonskog poskupljenja, kazao je Barić.

Karta za katamaran za Premude iz Zadra trebala bi otočane stajati 20 kuna, što je oko 16% skuplje nego prije, a za ostale putnike karta će stajati 50 kuna za jednu osobu u jednom smjeru. Na liniji Dubrovnik – Lastovo karta će stajati 110 kuna za jednu osobu u jednom smjeru. Najbizarnije poskupljenje je za liniju Zadar – Pula preko Silbe. Naime, prema novom cjeniku karta stoji 200 kuna, za razliku od dosadašnjih 100. Linija Kaprije – Žirje poskupjela je za čak 173%. Karta je bila 10 kuna za otočane, a sad će izvansezonska stajati 15 kuna, dok sezonska raste s 11 na 30 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Koliko je za sada poznato, karta za katamaran na relaciji Rijeka-Cres-Lošinj ostaje nepromjenjena do 2016 godine jer je koncesionar osigurao sam sebe ugovorom do 2016. godine pa će građani koji putuju na navedenoj destinaciji odahnuti.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić izjavio je da nema informaciju o poskupljenju trajektnih linija. Ustvrdio je da je u prijedlogu usklađivanja cijena Agencije za javni obalni linijski prijevoz predviđena minimalna korekcija cijena karata za brze katamaranske linije.

Agencija za obalni linijski pomorski promet priopćila je da je prijedlog o povećanju cijena zasnovan na detaljnoj analizi, cijene su usklađene za cijeli Jadran te je planirano povećanje od 26,8 posto u izvansezonskom i 50,3 posto u sezonskom razdoblju, pri čemu bi cijene povlaštenih karata za otočane bile prosječno veće za 11,6 posto.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama