Cres na pijatu: “Creska janjetina je super”

Objavljeno 30.04.2023 - Kultura

Cres na pijatu: “Creska janjetina je super”

Feštom od creske janjetine i sira, održanom danas na središnjem gradskom Trgu Frane Petrića, započeo je projekt turističke zajednice “Cres na pijatu” koji ima za cilj promociju vrhunskih lokalnih namirnica kojima otok obiluje kao i bogate ponude creskih restorana i konoba.

Projekt je podijeljen po tjednima, a svaki tjedan posvećen je određenim otočnim namirnicama te su tako od 29. travnja do 5. svibnja dani poznate creske janjetine i sira.

Nažalost, za razliku od proteklih godina kad se u manifestaciju Dani janjetine uključivala većina restorana na otoku pa su gosti mogli svakog dana u drugom mjestu kušati različite specijalitete od janjetine, i to po promotivnim cijenama, ove je godine događanje svedeno na svega jedno poslijepodne.

Po starinski

No, to je poslijepodne bilo doista zanimljivo. Za domaće i goste kuhali su Zajednica Talijana Cres, Udruga Pramenka i Klapa Teha koji su pripremali žgvacet i janjetinu na umido s palentom.

Osim toga, na štandu sirane Loznati mogli su se degustirati ovčji i kozji sirevi te skuta, dok je mesnica Cres nudila janjeće roštiljske kobasice, paštetu i salamu te fritaju s udićem (pršutom od ovce).

Najbrže je razdijeljen dvometarski kruh s maslinama, a i gotovo 300 porcija janjećeg žgvaceta nestalo je za desetak minuta.

Bračni par Lužina koji je kuhao za Zajednicu Talijana, Marino Kučica, glavni chef Udruge Pramenka, kao i članice klape Teha, naglasili su da su se držali autohtonih creskih recepata za pripremu janjetine, bez suvremenih dodataka.

Paralelno se na trgu odvijala radionica filcanja cvijeta od creske vune u organizaciji udruge Ruta na kojoj se i mali i veliki uvijek dobro zabave, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Folklorno društvo Orlec, Mario Mužić na mehu i klapa Burin.

Iako se na ovakvim događanjima okupi veliki broj Cresana ponosnih na svoju tradiciju, priključili su se i mnogobrojni gosti koji prvomajske praznike provode na Cresu, dok su neki s kopna stigli upravo za ovu priliku.

Creska ovca

– Na Cresu ljetujemo već osam godina, u apartmanu u naselju Zaglav, pa rado posjećujemo gastronomska i zabavna događanja na otoku. Creska janjetina je super, rekli su Dušan i Nataša iz Domžala koji su na feštu došli s još dvije generacije svoje obitelji.

Gosti su tijekom popodnevnog programa od voditeljice Franke Medarić mogli čuti razne informacije o stoljetnoj tradiciji ovčarstva na otoku Cresu kao što je posebnost autohtone pasmine creske ovce koja slobodno pase na prostranim pašnjacima jedući aromatično bilje poškropljeno morskom soli nošenom burom.

Ovčje meso, posebno mlada creska janjetina, bogato je vitaminima, a u usporedbi s govedinom i svinjetinom, ovčje i janjeće meso sadrži dvostruko više vitamina B kompleksa te je izvanrednih dijetetskih osobina, lako je probavljivo i energetski visoko iskoristivo.

Sve te namirnice, recepte i specifičnosti otočne gastronomije Turistička zajednica grada Cresa predstavljat će sljedećih tjedan dana kroz svoje promotivne kanale, saznajemo od direktorice TZ-a Željke Stašić.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama