fbpx

Dan Europske unije

Objavljeno 09.05.2019 - Vijesti

Dan Europske unije

Europska unija (kratica EU), ekonomska je i politička unija, jedinstvena međuvladina i nadnacionalna zajednica europskih država, nastala kao rezultat procesa suradnje i integracije koji je započeo 1951. godine između šest država (Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Luksemburga i Nizozemske). Europska unija formalno je uspostavljena 1. studenoga 1993. godine stupanjem na snagu Ugovora o Europskoj uniji (poznatiji kao Ugovor iz Maastrichta). Europska Unija je jedina organizacija ove vrste na svijetu, i zbog toga ju je ponekad teško definirati. To je organizacija koja stalno mijenja i nadograđuje politike u kojima djeluje. Trenutno se može definirati kao federacija u monetarnim odnosima, poljoprivredi, trgovini i zaštiti okoliša; konfederacija u društvenoj i gospodarskoj politici, zaštiti potrošača, unutarnjoj politici; i kao međunarodna organizacija u vanjskoj politici.

Europska unija danas broji 28 država članica. Prostire se na 4.381.324 km2, a broji oko 508 milijuna stanovnika.

Prva država koja će vjerojatno izaći iz Europske unije je Ujedinjeno Kraljevstvo čija vlada je 29. ožujka 2017., nakon referenduma održanog u lipnju 2016., podnijela zahtjev za razdruživanje Ujedinjenog Kraljevstva od Europske unije.

EU ima cijeli niz dobrih stvari posebno za mlađe stanovnike, no za sada previše starih političara/birokrata obnaša nekakve važne dužnosti i mlađi stanovnici EU su frustrirani strogošću različitih normativa povrća, voća, bezveznih pravila i prevelikih plaća EU zastupnika.

EU očekuje i nivelacija zakona, pravila, standarda, plaća i to će smanjiti unutrašnje migracije koje su sada na štetu novih članica. EU ima i snažnu borbu s migrantima izvan EU koji se ne žele priviknuti na način života koji imamo u EU!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama