Dan neovisnosti

Objavljeno 25.06.2022 - IzdvojenoVijesti

Dan neovisnosti

Dan je neovisnosti, spomendan na 25. lipnja 1991. godine kada je Sabor donio povijesne odluke koje su omogućile samostalnost i suverenost Republike Hrvatske. Obilježavanje današnjeg spomendana novijeg je datuma jer se od 2001. do 2019. godine današnji dan obilježavao kao Dan državnosti.
Čestitku u povodu Dana neovisnosti uputio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

“Obilježavajući Dan neovisnosti prisjećamo se svih onih koji su dali ogromni doprinos u stvaranju Republike Hrvatske. Posebnu zahvalnost dugujemo prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima, kao i njihovim obiteljima, te svima koji su sudjelovali u obrani Hrvatske, izgradnji institucija i međunarodnoj afirmaciji.

Današnja Hrvatska utemeljena je na vrijednostima slobode, mira, jednakosti, vladavine prava, solidarnosti i poštivanja prava čovjeka. U vremenu velikih globalnih promjena i rata u Ukrajini, samo ujedinjeni možemo pronaći odgovore na suvremene izazove i osigurati gospodarsku i društvenu stabilnost. Svjesni te odgovornosti trebamo zajedno nastaviti ulagati napore u povećanje životnog standarda hrvatskih ljudi i sveukupni boljitak naše domovine”, poručio je Jandroković.

Dan kad je Hrvatska prekinula sve veze s tadašnjom SFRJ

Prije 28 godina, 8. listopada 1991., dan poslije raketiranja Banskih dvora, Hrvatski je sabor u podrumu Inine zgrade donio odluku o samostalnosti i raskidu svih državno-pravnih veza s bivšom državom Jugoslavijom.

Sabor je pritom utvrdio da Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji, a na istoj je saborskoj sjednici izglasao i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske. Prethodno, ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Sabor je donio 25. lipnja 1991. godine, ali njezino stupanje na snagu odgođeno je za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na poticaj Europske zajednice da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Po isteku moratorija, 7. listopada u 15,03 sati, zrakoplovi JNA raketirali su Zagreb i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, pri čemu je jedna osoba poginula, a četiri su ozlijeđene. Zbog sigurnosnih razloga i mogućih novih napada na Zagreb, Sabor je povijesnu odluku o neovisnosti donio izvan sjedišta Sabora na Markovu trgu. Zastupnici i novinari prevezeni su u podrum Inine zgrade u Šubićevoj ulici, gdje se i održala sjednica svih triju saborskih vijeća.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama