Dan NSK: 538 godina stara prva tiskana hrvatska knjiga

Objavljeno 23.02.2021 - IzdvojenoKultura

Dan NSK: 538 godina stara prva tiskana hrvatska knjiga

Više od četiri stoljeća središnja knjižnica Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu koja u svojem fondu čuva oko 3 milijuna svezaka, jučer je proslavila svoj dan.

Dan NSK obilježava se 22. veljače jer toga je dana prije točno 538 godina tiskana prva hrvatska knjiga, a kad god bismo u nekim našim anketama pitali ljude na cesti – ‘Koja?’ – rijetki su znali za ‘Misal po zakonu rimskoga dvora’, pa, evo, i uz Dan hrvatske glagoljice.

Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice
Misal je svjetlo dana ugledao godine 1483., samo 28 godina nakon Gutenbergove Biblije, a za rođendan NSK izvađen je iz trezora duboko pod zemljom u kojem se čuvaju najvrjedniji primjerci.

– Nadziremo mikroklimatske uvjete – vlagu i temperaturu. Svakodnevno osjetljive primjerke i jako oštećene dajemo na čišćenje i na obnavljanje, napominje dr. sc. Irena Galić Bešker, koordinatorica Zbirke rukopisa i starih knjiga.

Na više od 130 kilometara polica Nacionalna i sveučilišna knjižnica stavlja sve knjige čiji je autor Hrvat, one napisane hrvatskim jezikom i inozemnu literaturu o Hrvatskoj i Hrvatima.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je posebno ponosan što je u ovome mandatu dovršen kompletan projekt knjižnice.

– To će ostati trajno na korist i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, ali i Gradu Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj kao dodatan doprinos ovom središtu hrvatske kulture i baštine da bude i dom za brojne buduće konferencijske i kongresne aktivnosti, poručio je Plenković.

Obilježen je i Dan hrvatske glagoljice na kojoj je otisnut i vrijedni misal, a knjižnica bez obzira na trenutačne okolnosti i dalje pruža ključnu podršku kulturi i znanosti.

– Velik je porast korištenja svih naših virtualnih sadržaja i portala te pad veliki fizičkog dolaska, međutim nećemo se tako lako oprostiti s fizičkim dolaskom, istaknula je prof. dr. sc. Ivanka Stričević, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Novim zakonom iz 2019. središnja je uloga Nacionalne i sveučilišne knjižnice dodatno istaknuta. Previđeno je financiranje ključnih projekata u idućem razdoblju.

– Tu u prvom redu mislim na digitalizaciju, ali isto tako i poticanje čitanja što ćemo posebno naglašavati u ovoj godini koju je vlada proglasila Godinom čitanja, kaže ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Dodajmo da su dobitnici godišnjih nagrada viši konzervator tehničar Darko Čižmek, knjižničarska savjetnica Ljiljana Sabljak i krizni stožer Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u