“Dani pjenušca i jagoda”

Objavljeno 09.05.2021 - Gospodarstvo

“Dani pjenušca i jagoda”

Posljednjih godina Plešivica je učvrstila svoju poziciju na vinskoj mapi Hrvatske kao područje prepoznatljivo po pjenušcima. Budući da se zbog pandemije manje posjećuju vinarije i restorani, Turistička zajednica Jastrebarskog – goste je odlučila privući “Danima pjenušca i jagoda”. Pripremaju ih za četvrti svibanjski vikend.

Obitelj Korak već se generacijama bavi vinarstvom i vinogradarstvom. Posljednjih desetak godina, uz klasična ili “mirna” vina, na tržištu su prisutni i s dva pjenušava. 

– Uvijek idemo sa suhim pjenušcima, tako da imaju jednu zaokruženost i mekoću u samim pjenušcima, rekao je Josip Korak iz Plešivice. 

I obitelj Braje već desetljećima proizvodi vina, a čak tri različita pjenušca, bijeli, crni i rose, proizvode po metodi poznatoj još u 16. stoljeću, koja je u posljednje vrijeme sve popularnija. 

– Petilant naturelle” ili skraćeno pet-nat znači pjenušac na prirodnoj bazi, bez dodatka sekundarnih kvasaca i šećera. Znači, vino stvara svoj pritisak i CO2 na temelju svoj prirodnog šećera, objasnio je Patrik Braje iz Lokošin Dola. 

 Vinari koje smo posjetili sudjelovat će u manifestaciji “Dani pjenušca i jagoda”, kojom se Turistička zajednica Jastrebarskog trudi pomoći vinarima u kriznim vremenima uzrokovanima pandemijom. 

A da bi Dani pjenušca i jagoda opravdali svoj naziv, potrebno je osigurati i jagode, za što će se također pobrinuti lokalni proizvođači, kojima je početkom travnja jako naštetio mraz. Premda će urod biti znatno manji nego proteklih godina, jagoda će – barem za Dane pjenučca i jagoda na Plešivici – biti i više nego dovoljno.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u