Dinamo slavi rođendan

Objavljeno 26.04.2013 - Sport

Dinamo slavi rođendan

Aktualni hrvatski nogometni prvak Dinamo danas slavi 102. rođendan, a rođendansko slavlje Modri će spojiti s proslavom naslova prvaka u subotu na stadionu Maksimir na utakmici protiv Slaven Belupa.

Dinamo je prošlog vikenda osigurao osmi uzastopni naslov prvaka, te 15. otkako je Prve HNL. U ogledu protiv Slaven Belupa razlog za slavlje mogao bi imati i Ivan Kelava. Vratar hrvatskog prvaka lovit će svoj, ali i rekord Prve HNL po broju minuta bez primljenog gola. Kelava već 678 minuta u nizu nije primio pogodak u hrvatskom prvenstvu. Nedostaje mu samo 11 minuta da dostigne rekord kojeg je postavio 2010. godine. Posljednji pogodak primio je 27. veljače u splitskoj pobjedi protiv Hajduka (2:1). Nakon toga sačuvao je mrežu netaknutom u susretima protiv Slaven Belupa (3:0), Osijeka (0:0), Istre 1961 (0:0), Zadra (5:0), Zagreba (3:0), Intera (2:0) i Cibalije (1:0).

Dinamo danas slavi rođendan, no svi razlozi za slavlje teško stanu u jedan dan jer bila je ovo još jedna slavljenička i uspjesima bogata godina. Dinamo je danas najbolji klub u Hrvatskoj, ima nogometnu školu kojoj se dive najveći svjetski klubovi u čijim redovima igraju naši bivši igrači, a iz iste te škole izašao je i golemi broj hrvatskih reprezentativaca. Dinamo je osam godina zaredom prvak Hrvatske, a posljednje dvije i sudionik najelitnijeg klupskog natjecanja, Lige prvaka, poručili su iz Maksimira.

Klub je osnovan 26. travnja 1911. pod nazivom Prvi Hrvatski Građanski Športski Klub odnosno Građanski da bi kroz povijest nekoliko puta mijenjao ime. Samo u posljednja dva desetljeća ime kluba mijenjano je tri puta. U prošlosti se tako klub zvao NK Dinamo, HAŠK Građanski, Croatia, pa opet NK Dinamo, da bi svoj današnji naziv, GNK Dinamo, dobio u travnju 2011. Svaka promjena imena izazivala je dosta bure, pa tako jedni prihvaćaju tezu o Dinamu kao sljedniku Građanskog, dok za druge Modri postoje tek od 1945. kada je osnovan Dinamo.

Građanski je osnovan 26. travnja 1911. godine na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Tijekom 34 godine djelovanja šest puta osvojio je naslov prvaka Kraljevine Jugoslavije i NDH (1923., 1926., 1928., 1937., 1940. i 1943.). Raspušten u lipnju 1945. godine dolaskom komunista na vlast, Dinamo je od Građanskog naslijedio veći dio svoje tradicije (grb i boja), te većinu igrača u prvim godinama postojanja.

Dinamo je osnovan u prostorijama Elektre u Gundulićevoj ulici 9. lipnja 1945. Na osnivačkoj skupštini predloženo je niz imena (Jedinstvo, Čelik, Pajser), no prihvaćen je prijedlog Ivice Medarića, inače bivšeg igrača Građanskog da se klub zove “Dinamo”. Klub je tada osnovan kao Fiskulturno društvo Dinamo, što ga je činilo multidisciplinarnim sportskim klubom. Tek se pet godina poslije nogometni klub izdvojio u samostalnu sekciju. Klub iz Maksimirske 128 u bivšoj državi osvojio je četiri naslova prvaka (1948., 1954., 1958. i 1982.), te devet kupova.

Raspadom bivše države klub je, protivno volji navijača, 25. lipnja 1991. promijenio naziv u HAŠK Građanski. Bio je to potez kojim se tadašnji hrvatski politički vrh predvođen predsjednikom Franjom Tuđmanom želio distancirati od komunističke prošlosti i naziva kluba. Međutim, veći dio javnosti nije prihvatio novo ime u kojem su spojena dva kluba HAŠK i Građanski koji su između 1911. i 1945. godine odigrali čak 120 međusobnih susreta.

HAŠK su osnovali zagrebački studenti 6. studenoga 1903. godine, kao drugi najstariji nogometni klub u Zagrebu (nakon PNIŠK-a). Nasilno je raspušten 1945., kao i sve ostale sekcije sportskog društva, te mu je oduzeta sva imovina. Nekoliko igrača pristupilo je tada Dinamu, a klub je obnovljen 1990. godine. Nesretno ime HAŠK-Građanski Modri su nosili do 1993. kada je ime kluba promijenjeno u Croatia. U veljači 2000. godine na Valentinovo, nakon višegodišnje borbe navijača, vraća se ime Dinamo. Na skupštini u travnju 2011. Dinamo je dobio prefiks GNK (Građanski nogometni klub).

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama