Djeca se vratila u škole! Među 460 tisuća učenika oko 37 tisuća prvašića

Objavljeno 06.09.2021 - Vijesti

Djeca se vratila u škole! Među 460 tisuća učenika oko 37 tisuća prvašića

Počela je nova nastavna godina, još jedna u kojoj će mnogo toga ovisiti o epidemiji. Svih 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola došlo je danas u učionice, nastava je počela “licem u lice” i svi se nadaju da će tako i ostati. Osnovnoškolci su dobili besplatne udžbenike, a prvi put u ruke ih je primilo i oko 37 tisuća prvašića, što govori da se u Hrvatskoj, nažalost, nastavlja trend smanjivanja broja djece u školama.

Prvi se pamte. Prva školska torba, prvi put do škole, prva učiteljica i prva prijateljstva.

Nastava počinje u školi i tomu se svi vesele i nadaju – što dulje uživo, u razredu.

– Bolje je organizirano to da više ima prostora u školi, da se ne moramo naguravati, da ima svatko svoju učionicu i da idemo u jednu smjenu, kaže Leon Kružek iz OŠ Martijanec.

– Sigurno bolje nego lani, svi su se priviukli malo više, s obzirom na da su mjere opuštenije, bit će bolje, kaže Jasenka Pavić iz OŠ Bol, Split.

Pozdrav za više od 36.000 prvaša stigao je i od premijera.

– Psebno želim čestitati svim đacima prvacima koji su po prvi put u školskim klupama, želim im prekrasno životno putovanje uz obrazovanje i nova znanja, rekao je Andrej Plenković, premijer.

Resorni ministar iz Zadra pozdravlja sve u obrazovanju uz poruku – izazovna godina je pred svima.

– Sretan početak ove školske godine i da bude lakša nego prošla u smislu epidemioloških situacija i pandemijskog stanja u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj, poručio je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Predsjednik na Facebooku apelira – odgovorno ponašanje i psihološka podrška sustavu ostavit će škole otvorenima.

– Čvrsto sam uvjeren kako se nastava treba održavati u učionicama jer školsko okruženje, koje uključuje neposrednu komunikaciju nastavnika s učenicima i međusobno druženje učenika, itekako je važno ne samo za kvalitetno učenje i obrazovanje djece već i za njihovo mentalno zdravlje, poručio je predsjednik Zoran Milanović.

Za gotovo 7000 zagrebačkih učenika iz škola oštećenih u potresu, koje se još obnavljaju, počinje i svakodnevni prijevoz u zamjenske škole.

– Sin mi se mora prerano ustajati, moramo ge voziti. Školu gledamo kako se radi, nije završena kada je trebala biti početkom školske godine, ali imamo saznanja da bi trebala biti do nove kalendarske godine, kaže Marko Makovičić, roditelj učenika iz Zagreba.

Školarci iz područja pogođenih potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji na nastavu su došli ili u zamjenske škole ili u modularne objekte.

– Nešto se učenika i vratilo, znači otprilike 30-ak je učenika manje nego prošle školske godine. Veliki su razredi, ovdje 26 učenika čime smo zadovoljni, a najviše smo zadovoljni što smo uspjeli obnoviti školu, kaže Davor Miholjić, ravnatelj OŠ Dargutina Tadijanovića iz Petrinje.

A iako su epidemiološke mjere ublažene – svaki ravnatelj zna koliko ih može prilagoditi ovisno o broju učenika i veličini škole.

– Imamo u pravilu blok satove, imamo različite izlaske na velike odmore, imamo pravila nošenja maski u višoj nastavi, kaže Davor Bučević, ravnatelj OŠ Bol, Split.

Prema preporukama, ako se covid ipak probije u razred u samoizolaciju ne idu cijeli razredi, nego najbliži kontakti oboljelog, ako nisu cijepljeni ili nisu preboljeli covid.

– Nastavnici koji su cijepljeni, kad budu u kontaktu s pozitivnim učenikom ili nastavnikom u školi ili izvan škole, ne idu u samoizolaciju, pojasnila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Roditeljski sastanci i informacije s roditeljima organizirat će se i u školama, i na daljinu, a covid potvrde za roditelje neće biti obvezne.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama