fbpx

Dodik: Na Drini ne može biti NATO granica

Objavljeno 25.03.2018 - IzdvojenoVijesti

Dodik: Na Drini ne može biti NATO granica

Predsjednik Republike Srpske ( budući srpski kanton u BiH) Milorad Dodik izjavio je da srpska strana neće dopustiti članstvo BiH u NATO-u dok stajalište o približavanju tom vojnome savezu ne promijeni Srbija. Dodik je tako još jednom dokazao da gdje Beogad okom tud Banja Luka skokom, a tako je bilo i u devedesetima kada je Beograd konstruiramo strahote, smrt i užas.

Naš interes je Republika Srpska i srpski narod, a ne BiH i tu nema kompromisa što svi znaju već 27 godina. Na Drini ne može biti NATO granica, rekao je Dodik u Trebinju.

On se usprotivio strategiji o vanjskoj politici BiH koju je usvojilo Predsjedništvo BiH u kojemu se spominju i euroatlantske integracije BiH, te iskazuje potpora stajalištima Europske unije u slučaju prijepora s trećim zemljama.
Dodik je dodao da bi članstvo BiH u NATO-u bilo poniženje za srpski narod.

Taj savez je bez ikakvog razloga bombardirao Srbe u Republici Srpskoj i Srbiji. Kakva bi nacija bili kada bi onima koji su nam bacali osiromašeni uran rekli – idemo u vaš savez i što ćete sljedeće napraviti da nas ponizite. Skupštine Srbije i Republike Srpske donijele su odluku o vojnoj neutralnosti, istaknuo je predsjednik RS-a. Dodik očigledno ne shvaća zašto su napadnuti Srbi na području Hrvatske, BiH, Srbije i Kosova pa je potpuno nejasno zašto međunarodna zajednica uopće uzima ovakvog lika kao mjerodavnog za bilo kakve pregovore.

Dodao je da će Republika Srpska zadržati identičan stav o vojnoj neutralnosti prema NATO savezu dok svoje stajalište ne promijeni Srbija.

Pojasnio je i kako je za Republiku Srpsku neprihvatljiv stav BiH iz Strategije o vanjskoj politici po kojoj bi se ta zemlja priklonila uvođenju sankcija Rusiji.

Vodeći hrvatski i bošnjački političari u BiH zagovaraju članstvo ove zemlje u Sjevernoatlantskome savezu, a BiH bi već na sljedećem summitu NATO saveza u lipnju mogla dobiti aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama